Prof. Jităreanu va deveni pentru a treia oară rector al Agronomiei

miercuri, 19 februarie 2020, 02:57
2 MIN
 Prof. Jităreanu va deveni pentru a treia oară rector al Agronomiei

După ce a condus Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad (USAMV) în perioada 2004 – 2012, prof.dr. Gerard Jităreanu va deveni primul rector din Iaşi care va începe un al treilea mandat, respectând integral prevederile Legii Educaţiei Naţionale.

După ce săptămâna trecută a fost reales în funcţia de preşedinte al Senatului USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu este singurul candidat care şi-a depus dosarul pentru a deveni rector în mandatul 2020 – 2024 al Agronomiei. Conform legii în vigoare, după confirmarea de către Ministerul Educaţiei, care va veni în săptămânile de după votul propriu-zis, acesta nu va putea să ocupe ambele funcţii, astfel încât va demisiona din cea de preşedinte al Senatului.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că, la alegerile nou organizate, va candida prof.dr. Vasile Vîntu, care a fost rector în perioada 2012-2020, şi nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat, fiindcă legea specifică faptul că pot fi maximum două mandate consecutive.

Contactat telefonic, prof.dr. Gerard Jităreanu a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că se va baza pe experienţa managerială pe care a căpătat-o deja în noul mandat. „Această experienţă cred că mă va ajuta să am un mandat în care să conduc universitatea, împreună cu echipa pe care o voi propune, spre realizări frumoase, să ajungem să fie o universitate de educaţie şi excelenţă în cercetare, să crească numărul de studenţi şi să se îmbunătăţească toate as­pectele vieţii universitare“, a declarat prof.dr. Gerard Jită­reanu pentru „Ziarul de Iaşi“.

Acesta a explicat că societatea, tehnologizarea şi globalizarea vor aduce o serie de noi provo­cări pentru universităţi, care trebuie să răspundă printr-un „ma­na­gement bazat pe transparen­ţă, iniţiativă şi respect, responsabilitate individuală, creativitate şi profesionalism, un management eficient şi realism“.

Inginer agronom, titular al disciplinei de Agrotehnică de la Fa­cul­tatea de Agricultură a USAMV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu este în prezent preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei de Ştiinţe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti“ şi membru în următoarele asociaţii şi organizaţii profesionale: European Society for Soil Conservation (ESSC), Soil and Tillage Research Orga­nisation (ISTRO), Balkan Envi­ronmental Association (BENA), Societatea Naţională Română de Ştiinţa Solului şi Societatea Română de Cercetări pentru Lucrările Solului. Votul pentru desem­narea rectorului este programat pentru data de 26 februarie 2020.

Comentarii