Program de recuperare pentru pacienţii post-Covid care au rămas cu sechele

Durata internării va depinde de la caz la caz, în medie, specialiştii explicând că este nevoie de zece zile de spitalizare.

miercuri, 24 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Program de recuperare pentru pacienţii post-Covid care au rămas cu sechele

Persoanele vârstnice care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi au rămas cu sechele după vindecare pot face un program de recuperare în Secţia de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. De recuperarea pacientului vârstnic se va ocupa întreg colectivul clinicii, iar recuperarea respiratorie va fi făcută cu ajutorul unui kinetoterapeut voluntar. Programul este destinat în special persoanelor de peste 60 de ani care au trecut prin boală în urmă cu cel puţin trei luni. 

Medicii au observat că vârstnicii care au nevoie de recuperare au probleme respiratorii cauzate şi de faptul că au stat foarte mult timp în pat. „Încercăm să venim în ajutorul pacientului vârstnic care a trecut prin boală şi care necesită, din cauza vârstei înaintate, a bolilor concomitente şi a gradului de fragilitate, o recuperare activă a funcţiilor complete. Este nevoie de programe de recuperare complexă, prin reevaluarea schemelor terapeutice existente anterior infecţiei. În general, noi ne adresăm tuturor vârstnicilor, dar acum în mod deosebit vrem să îi ajutăm pe cei care au avut infecţie cu COVID-19”, a explicat prof.dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie a spitalului din Copou.

Cititi si: Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”

De asemenea, medicii au observat că pacienţii au nevoie şi de recuperare osteo-articulară şi de mobilitate, iar foarte mulţi pacienţi sufereau de malnutriţie sau aveau stări de anxietate. „Am observat că avem pacienţi care suferă şi de anxietate şi atacuri de panică după boală. Nesiguranţa evoluţiei lui ca pacient în raport şi cu celelalte patologii pe care le are este foarte importantă. Dacă suferă de numeroase episoade de panică şi anxietate, se modifică sever şi evoluţia celorlaltor patologii – cardiovasculare, neurologice, cognitive, deci suferă inclusiv o scădere a capacităţilor cognitive ca urmare a trecerii prin boală”, a completat şefa Secţiei de Geriatrie.

Pentru a beneficia de programul de recuperare, vârstnicii trebuie să se programeze şi să aibă asupra lor atunci când ajung la spital un bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate, însă, cel mai important, o dovadă a trecerii din boală, a vaccinării sau un test negativ. Reprezentanţii spitalului au explicat că este nevoie de această garanţie epidemiologică, pe această secţie fiind doar pacienţi negativi. Durata internării va depinde de la caz la caz, în medie specialiştii explicând că este nevoie de zece zile de spitalizare, însă poate fi şi de mai lungă durată dacă pacientul are nevoie. Internarea se face dimineaţa, până cel târziu la ora 14. Prin această recuperare a pacienţilor COVID se doreşte şi o revenire la parametri normali ai secţiei. De la începutul pandemiei, de anul trecut, paturile Secţiei de Geriatrie au fost folosite pentru pacienţii suspecţi de infecţia cu COVID-19 până la venirea rezultatelor, funcţionând ca o zonă tampon a spitalului. 

Comentarii