Programul de cadastrare gratuită merge încet ca melcul prin 23 de comune ieşene

miercuri, 20 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Programul de cadastrare gratuită merge încet ca melcul prin 23 de comune ieşene

Din 23 de comune care au intrat în programul ANCPI 2015-2023, doar una a finalizat înregistrările. Anul acesta vor intra la măsurat și trei dintre cele cinci orașe din județ

Marea măsurătoare, care a debutat în 2015, se va prelungi până în 2027. Cu un buget de peste 1,2 miliarde de euro, în parte finanțare europeană obținută prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Planul Național de Cadastru și Carte Funciară a înregistrat până acum peste 6,8 milioane de proprietăți (clădiri și mai ales terenuri). Procentual, înseamnă 29,4 la sută din cele 23,15 milioane de imobile gestionate de sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară – număr care, la rândul lui, reprezintă ceva mai mult de jumătate din numărul estimat la nivel național.

Cu o comună nu se umple registrul cadastral

Din județul Iași, aproximativ un sfert din unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de măsurători finanțate cu bani europeni. Lucrurile merg însă greoi și, dintre cele 23 de comune înscrise în program, doar la Golăiești s-au finalizat lucrările de înregistrare sistematică. Altfel spus, 4732 de imobile din comuna unde se termină traseul autostrăzii A8, cu o suprafață totală de peste 3000 de hectare, au intrat deja „pe gratis” în registrul cadastral.

CITEȘTE ȘI: O mare păcăleală a Guvernului: de ce sunt greu de făcut măsurătorile cadastrale gratuite? Vă explică chiar primarii!

În schimb, potrivit precizărilor primite de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în 16 comune lucrările sunt în derulare – Aroneanu, Bălțați, Erbiceni, Hălăucești, Heleșteni, Lespezi, Miroslovești, Mogoșești-Siret, Moțca, Popricani, Rediu, Stolniceni-Prăjescu, Strunga, Țibana, Valea Seacă și Victoria – iar pentru celelalte 6, respectiv Butea, Dumești, Lețcani, Miroslava, Ruginoasa și Ungheni, contractele de servicii au fost semnate luna trecută. Evident, acestea șase și alte câteva comune ale căror contracte nu au depășit încă termenul limită nu figurează cu întârzieri.

Recordul la acest capitol îl deține comuna Aroneanu (13 mii de imobile vizate pe 2480 de hectare), cu termenul de finalizare depășit cu un an și două luni. Alte patru comune înregistrau la momentul primirii răspunsului de la ANCPI întârzieri cuprinse între 4 și 5 luni la livrarea documentelor tehnice sau a planului cadastral.

Densitate mare la Rediu: 9 proprietăți/hectar

Pe de altă parte, cele mai multe imobile de măsurat sunt la Miroslava (35 de mii, pe 8300 de hectare – cea mai mare suprafață contractată), la Rediu (18 mii, pe doar 2016 ha – cea mai mică suprafață) și la Miroslovești (17,4 mii, la o suprafață de 4282 ha). Cele mai puține imobile de măsurat sunt la Victoria, 6,5 mii, dar care ocupă 5428 de hectare. Victoria este una dintre comunele cu întârzieri, respectiv 5 luni în acest moment.

Printre dificultățile ivite în procesul de înregistrare sistematică a imobilelor, responsabilii Agenției enumeră lipsa personalului de specialitate angajat în primării, a datelor actualizate privind proprietarii/ deținătorii terenurilor, aplicarea defectuoasă a legilor fondului funciar care au dus la suprafețe și amplasamente greșite față de cele din actele și titlurile de proprietate, lipsa de interes a cadastriștilor în contractarea lucrărilor. De altfel, mai mulți primari ne-au semnalat că sumele alocate sunt mici și că bugetele locale nu pot să suporte diferența până la prețul pieței, ceea ce face ca firmele de profil să nu se înscrie la licitațiile organizate pentru aceste contracte.

Cu toate aceste dificultăți, celor 23 de UAT-uri li se vor alătura în acest an încă două comune, Costești și Ion Neculce, municipiul Pașcani, precum și orașele Tg. Frumos și Podu Iloaiei, ne anunță ANCPI.

Comentarii