O mare păcăleală a Guvernului: de ce sunt greu de făcut măsurătorile cadastrale gratuite? Vă explică chiar primarii!

vineri, 07 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 O mare păcăleală a Guvernului: de ce sunt greu de făcut măsurătorile cadastrale gratuite? Vă explică chiar primarii!

Fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale acoperă doar o zecime din valoarea reală a lucrării. Doar două comune ieşene au reuşit să găsească totuşi agenţi cadastrali la acest preţ.

Dintre comunele care au accesat anul trecut banii puşi la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pentru lucrări de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, doar două au reuşit să îi şi cheltuiască: Ipatele şi Mironeasa. Rând pe rând, ordinele prin care aceste fonduri nerambursabile au fost acordate anul trecut au fost abrogate în cazul a 92 de unităţi administrativ-teritoriale (comune, în acest caz). Ultimele menţiuni publicate din Monitorul Oficial se referă la comunele Pro­bota, Cucuteni şi Horleşti. „Banii necheltuiţi se întorc la buget. Dar, anul acesta, programul de finan­ţare prevede că fondurile pot fi cheltuite în decursul următorilor doi ani, şi nu doar în termen de 12 luni“, ne-a precizat Bogdan Şa­blovschi, directorul Oficiului ieşean de Cadastru. 

„Sunt greu de găsit cadastrişti“, ne-a explicat Costică Postârnac, primarul din Ipatele. „Prin aceste fonduri, ei sunt plătiţi doar cu 10 la sută din valoarea de piaţă a unei lucrări. Noi am început anul trecut în iulie şi abia acum am terminat, mai ales că sunt de făcut documentaţie, publicitate imobiliară, şi mai sunt şi contestaţiile“, a enumerat el câteva dintre dificultăţile procedurilor de îndeplinit.

ANCPI a anunţat cu o lună în urmă că a început semnarea noilor contracte de finanţare. Practic, fiecare primărie eligibilă poate să pri­mească 150.000 de lei, bani cu care va achiziţiona servicii de înre­gistrare sistematică, prin organizarea procedurilor legale aplicabile. Ulterior, se va încheia contractul sau contractele de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru. Prioritate au sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Programul naţional de cadastru şi carte funciară se desfăşoară în perioada 2015-2023 şi are ca scop principal înregistrarea gratuită a imobilelor (terenuri cu sau fără construcţii) de pe teritoriul întregii ţări, în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Comentarii