COMUNICAT DE PRESA

Proiectul Universităţii Tehnice pentru reducerea abandonului şcolar, evaluat cel mai bun într-o competiţie naţională de granturi

marți, 12 decembrie 2017, 12:12
3 MIN
 Proiectul Universităţii Tehnice pentru reducerea abandonului şcolar, evaluat cel mai  bun într-o competiţie naţională de granturi

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) are primul proiect din ţară şi singurul evaluat cu peste 90 de puncte în competiţia naţională „Schema de granturi competitive pentru universităţi – Centre de Învăţare (SGCU-CI) finanţate din Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE)”.

În clasamentul realizat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă de la Ministerul Educaţiei Naţionale, proiectul TUIASI are 92,50 puncte şi este pe prima poziţie din lista celor ce vor fi finanţate, cu o sumă estimată de aproximativ 906.000 de lei. Pe poziţia a doua este un proiect propus de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 87,50 puncte, iar pe poziţia a treia proiectul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu 86,50 puncte.

Numele proiectului este „Reducerea abandonului şcolar al studenţilor din anul întâi prin activităţi remediale şi de consiliere în Centrul de învăţare din cadrul TUIASI – REMEDIUM”. În cadrul acestuia, TUIASI va realiza la parterul Căminelor T5 – T6 din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” un centru de învăţare care va avea spaţii pentru activităţi remediale, activităţi de consiliere la diferite discipline şi diverse activităţi de dezvoltare personală. Întreg proiectul este dedicat studenţilor din anul I, grupul ţintă fiind tinerii care provin din medii defavorizate, în cazul cărora există riscul mai mare de a abandona studiile universitare, însă este deschis tuturor studenţilor înmatriculaţi la Politehnica ieşeană.

„Toate activităţile derulate în acest proiect au rolul de a uşura adaptarea studenţilor la mediul universitar – în proiect se vor desfăşura activităţi în alte spaţii ale universităţii timp de un an, până când acest centru va fi înfiinţat. Ideea proiectului ROSE este de a creşte rata de retenţie a elevilor şi studenţilor în şcoală, miza fiind reducerea abandonului şcolar. Sunt fonduri care provin de la Banca Mondială şi există trei tipuri de proiecte – cele de tip centru de învăţare, cele de timp punte, care creează o legătură între licee şi universităţi, şi proiectele ROSE necompetitive, care s-au acordat în mod automat facultăţilor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, director de proiect şi prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

În cadrul acestei ramuri de finanţare al proiectelor ROSE necompetitive au fost realizate evaluări de către experţii Băncii Mondiale, s-au alocat o serie de punctaje şi, până în prezent, au intrat la finanţare trei proiecte la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi la Facultatea de Textile, Pielărie şi Management Industrial de la TUIASI. „Vom oferi diferite consultaţii la materii generale din anul I, dar avem şi diverse activităţi de petrecere a timpului liber, de recreere, pentru a-i ajuta pe studenţii din anul I să se integreze mai uşor în viaţa universitară. Centrul de învăţare va avea o proprie identitate, va fi o bibliotecară angajată acolo, un program deschis în permanenţă, miza fiind de a creşte rata de retenţie a studenţilor de anul I. Va exista o sală de lectură, o sală centrală care permite organizarea de workshop-uri şi va fi dotat cu un sistem multimedia ce permite accesul cu studenţi şi profesori aflaţi oriunde în lume”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

 

 

Comentarii