Promoţie? Preţul buletinelor false româneşti a ajuns la Chişinău la 150 euro

sâmbătă, 05 iunie 2021, 01:56
2 MIN
 Promoţie? Preţul buletinelor false româneşti a ajuns la Chişinău la 150 euro

Până nu demult, preţul acestora era de minimum 500 de euro. Noul preţ arată că falsificarea actelor româneşti, folosite pentru a munci în UE, a ajuns un „sport de masă“ peste Prut.

Un basarabean a fost prins de către poliţiştii de frontieră la graniţa Sculeni după ce a încercat să părăsească ţara cu documente falsificate, ascunse prin papuci. Tânărul în vârstă de 21 de ani călătorea cu un microbuz din Republica Moldova care urma să îl transporte în străinătate, unde s-ar fi dus ca să muncească. Acesta avea nevoie de un buletin românesc pentru a putea petrece mai mult timp în străinătate fără să fie nevoit să declare că va petrece doar trei luni pe teritoriul Europei, iar apoi se va întoarce la el în ţară.

În urma verificărilor poliţiştilor, aceştia au descoperit că tânărul avea un buletin românesc cu datele şi fotografia lui, însă nu era autentic, ci doar un fals. Acesta a recunoscut în faţa oamenilor legii că a cumpărat cartea de identitate de la un coleg de muncă din Chişinău, contra sumei de 150 de euro. Un preţ mic, având în vedere că, în urmă cu câţiva ani, acestea se vindeau la minimum 500 de euro.

„În data de 3 iunie 2021, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control la trecerea frontierei, un cetăţean moldovean, pasager într-un microbuz ce se deplasa spre Germania. În baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări amănunţite, descoperind astfel, în pantoful persoanei, o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române. Actul nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, fiind fals“, a transmis un purtător de cuvânt din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Pe numele basarabeanului a fost deschis un dosar penal, iar oamenii legii continuă cercetă­rile.

„Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infrac­ţiu­nii de fals material în în­scri­suri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun“, a încheiat purtătorul de cuvânt.

Comentarii