De Sănătate

Punem punctul pe știi

Promulgat în noiembrie, anul trecut, Planul național de combatere a cancerului nu este funcțional nici acum

joi, 03 august 2023, 07:25
6 MIN
 Promulgat în noiembrie, anul trecut, Planul național de combatere a cancerului nu este funcțional nici acum

În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii.

Tot în fiecare an, peste 20.000 de pacienți cu suferințe oncologice mor din cauza unui cancer prevenibil sau tratabil, potrivit raportului OCDE – Profilul de țară privind cancerul – România 2023. 

În acest context, Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), despre care s-a tot vorbit în ultimii 22 de ani, părea să aducă speranțe pacienților oncologici privind accesul cât mai rapid la diagnostic și tratament. 

Însă, deși a fost promulgat de președintele Iohannis încă din noiembrie 2022, iar normele de aplicare ar fi trebuit să apară din iunie 2023, acest Plan este încă nefuncțional pentru că ministrul Sănătății Alexandru Rafila, deși prezent la ceremonia semnării acestui act, ulterior acestui moment a fost de părere că sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual. 

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanță care modifică Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului. Ca de obicei, în astfel de situații, normele de aplicare vor fi aprobate  într-o ședință viitoare. Între timp, Ministerul Sănătății a publicat proiectul de hotărâre, care reglementează modalitatea de implementare a unor măsuri prevăzute în PNPCC și fixează termene, cuprinse între o lună și trei luni, pentru mai multe ordine de ministru care vor asigura aplicarea efectivă a Planului.

”Toată lumea vede că se tergiversează punerea în aplicare a acestui Plan. Din noua ordonanță a dispărut articolul 7, cel care menționa obligativitatea apariției  normelor în maximum 180 de zile de la promulgare, adică în iunie anul acesta. În felul acesta, s-au asigurat că nu-i mai putem da în judecată. Până acum, noi am câștigat peste 300 de procese cu statul, în favoarea bolnavilor de cancer. Ne vom sfătui cu avocații noștri și vom vedea ce se poate face. Vom trimite scrisori, în care vom arăta ce ni se întâmplă, tuturor amsadelor țărilor din Uniunea Europeană. Zilnic primim apeluri disperate de la bolnavi de cancer sau de la părinții copiilor cu această boală că au acces greu la investigații. Sunt pacienți cu cancer bronho-pulmonar care fac investigații câte 4-6 luni și care nu mai apucă nici să înceapă tratamentul. Testările genetice se fac foarte greu și durează, pentru că nu toate centrele oncologice pot face acest lucru și se trimit analizele în doar 2-3 locuri din țară sau în străinătate. Decalajul dintre noi și media europeană este de 4-6 ani privind accesul la medicamente inovative”, a menționat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România.

Proiectul de hotărâre de guvern stabilește și pașii următori care trebuie făcuți de Ministerul Sănătății în vederea implementării Planului național de combatere a cancerului:

1. Elaborarea Setului de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, care va cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, respectiv toate investigațiile necesare pentru fiecare din etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical și până la inițierea tratamentului specific tipului de cancer.

Setul de recomandări va fi elaborat de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății și aprobat prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

2. Stabilirea Traseului pacientului, specific fiecărui tip de cancer, și dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape. Traseul pacientului trebuie aprobat prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a setului de recomandări pentru diagnostic.

“În acest sens, este absolut necesară elaborarea unor algoritmi de diagnostic, care să cuprindă (enumerate) toate investigațiile necesare pentru toate etapele diagnosticului oncologic, de la primul consult medical și până la inițierea tratamentului specific tipului de cancer”, se arată în nota de fundamentare.

Pentru îmbunătățirea managementului de caz al pacienților cu cancer este necesară o abordare unitară la nivelul tuturor spitalelor care acordă servicii medicale și îngrijiri conexe pacientului oncologic. Astfel, criteriile de clasificare și ierarhizare a unităților sanitare care acordă servicii medicale și alte îngrijiri conexe vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a hotărârii de guvern.

3. Elaborarea Standardelor de certificare și metodologia de evaluare a calității serviciilor de diagnostic al cancerului oferite de furnizorii de servicii medicale, precum și a manualului calității serviciilor de diagnosticare a cancerului, de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Acestea vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

Standardele de certificare a calității cuprind criterii minimale care trebuie îndeplinite de furnizorii de servicii medicale care doresc să intre în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea serviciilor medicale de diagnostic al cancerului.

Manualul calității serviciilor de diagnosticare a cancerului cuprinde procedurile necesare pentru atingerea standardelor de calitate pentru fiecare metodă de diagnostic în parte.

4. Formularele standardizate la nivel național pentru raportarea rezultatelor investigațiilor clinice și paraclinice utilizate în stabilirea diagnosticului de cancer urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

Fiecare formular specific standardizat pentru tipul de investigație utilizat va conține un pachet minim de date necesar exprimării uniforme a diferitelor componente ale diagnosticului și va fi utilizat obligatoriu de către furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și care participă, în diverse etape, la stabilirea diagnosticului de cancer.

5. Actualizarea Curiculei de pregătire pentru specialitățile medicale implicate în prevenția, diagnosticul și tratamentul pacientului cu cancer, în scopul creșterii calității diagnosticului, tratamentului și îngrijirilor medicale

6. Definirea tipurilor de servicii de consiliere psihologică a pacientului oncologic, precum și condițiile acordării acestora, ca urmare a impactului pe care îl poate avea o afecțiune oncologică asupra unui pacient și asupra membrilor familiei acestuia.
Aceste tipuri de servicii vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.

7. Accesul pacienților cu cancer la servicii de îngrijiri paliative este esențial si reprezintă o modalitate de îmbunătățire și menținere a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru apropiații acestuia. Planul național de îngrijiri paliative va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.

8. Elaborarea unui ghid de prevenție integrată a îmbolnăvirii prin cancer, care va conține recomandări privind prevenția primară și secundară a cancerului, pe baza cărora medicii de familie să furnizeze consultații preventive pacienților în condiții de calitate și eficacitate.
Ghidul va fi elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, și aprobat prin ordin al ministrului Sănătății – termen 45 de zile.

9. Elaborarea planurilor de extindere a unor programe regionale de screening pentru cancerul de col uterin, de sân și colorectal, precum și a planurilor de dezvoltare și desfășurare a programelor de screening pentru cancerul de prostată, în conformitate cu recomandările europene. Metodologiile de implementare a programelor de screening trebuie aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății în termen de 45 de zile.

10. Realizarea Planului de acțiune pentru definirea și organizarea rețelei de centre integrate de diagnostic și tratament al cazurilor de oncologie pediatrică. Planul trebuie aprobat prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 30 de zile.

 

Comentarii