Autostrada: o veste bună

Propunere de scoatere de sub incidenţa legii a ariilor protejate de pe traseul A8

luni, 22 iunie 2020, 01:50
1 MIN
 Propunere de scoatere de sub incidenţa legii a ariilor protejate de pe traseul A8

Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Autostrăzii Unirii se află în consultare publică pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor. Nota de fundamentare admite că ministerul „pregăteşte“ realizarea obiectivului încă din 2009-2010. „Moldovenii sunt sătui de studii de fezabilitate“, ne-a spus, în context, Petru Movilă, iniţiator al Legii 291/2018, a A8. Modificarea în cauză vizează articolul 1, care ar urma să aibă un nou alineat. 

Acesta va prevedea că Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane, Autostrada Tg. Mureş – Tg. Neamţ şi Autostrada Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, şi un pod peste râul Prut în zona Ungheni. De asemenea, legea va fi completată cu încă un articol, prin care se vor scoate temporar sau definitiv din circuitul agricol şi silvic un segment de aproximativ 20 km în zona tronsonului montan Ditrău – Târgu Neamţ şi podul de peste Prut, inclusiv zona aferentă punctului de trecere a frontierei.

Aceasta este o derogare de la prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 49/2011. Data limită pentru primirea de propuneri/ observaţii este 30 iunie. Pe lângă tergiversările de natură politică ce au întârziat proiectul, problemele de mediu s-au dovedit imposibil de rezolvat de-a lungul timpului.

Comentarii