Protest inedit! Un sat din Bosnia a interzis politicienilor campania electorală

joi, 04 octombrie 2018, 19:45
3 MIN
 Protest inedit! Un sat din Bosnia a interzis politicienilor campania electorală

O localitate din Bosnia a interzis politicienilor campania electorală pentru alegerile generale de duminică. În piaţa centrală din Podgora, un sat în apropiere de Sarajevo, un afiş mare avertizează: "Ne minţiţi de ani de zile. Niciun partid nu e binevenit în Podgora", scrie AFP.
 

Afişul rezumă respingerea generală a politicienilor, percepuţi drept corupţi şi clientelari: sub 20% dintre cetăţeni au încredere în ei, potrivit unui studiu recent al Asociaţiei naţionale a ziariştilor. Este puţin probabil ca dintre cei 700 de locuitori din Podgora să voteze mulţi pentru a-şi desemna deputaţii şi reprezentantul bosniac musulman la preşedinţia tripartită a acestei ţări multietnice cu instituţii fragile şi blocate.  Unii militanţi nu au crezut avertismentul şi au venit să lipească câteva afişe. Acestea au fost rupte.  Pentru cei care s-au încăpăţânat, un alt mesaj a fost scris pe spatele bannerului: "Aţi citit? Poporul s-a săturat".

"Ajunge cu minciunile"

"Am spus totul. Ajunge cu minciunile!", spune Adi Silajdzic, 47 de ani, şomer. "Ne-a ajuns să vină de fiecare dată să ne spună poveşti, să promită pentru voturi. Şi a doua zi după alegeri (…) e ca şi cum nu ar fi venit deloc", rezumă acest tată. Potrivit acestuia, să ai copii în Bosnia este "un lux", ceva ce ţine de "eroism". Locuitorii au pus bani pentru a plăti acest banner: circa 50 de euro, o sumă deloc de neglijat pentru aceşti ţărani-şomeri care supravieţuiesc cu o grădină de legume şi câteva vaci, oi sau găini. În Bosnia, peste o treime din populaţie este oficial în şomaj, chiar dacă mulţi lucrează la negru. Potrivit unui ONG, 170.000 de bosniaci au părăsit ţara de la recensământul din 2013, care a stabilit o populaţie de 3,5 milioane de locuitori.
Aşezaţi la umbra unui prun, aceşti bărbaţi spun că "totul lipseşte" la Podgora. De la sfârşitul războiului intra-comunitar (1992-1995, 100.000 de morţi), puterile publice au abandonat satul, spun ei. Unele case nu au fost niciodată reparate. Altădată, satul era populat de sârbi şi bosniaci. Primii au plecat. "Noi înlocuim becurile de la iluminatul public. Nu avem o singură pubelă pentru gunoi, nu avem autobuze, sistemul de apă a fost construit înainte de război cu conducte de azbest care nu au fost înlocuite …", arată Adi Silajdzic."Au promis de atâtea ori că asfaltează unele străzi că stratul ar fi trebuit să fie de un metru acum", glumeşte Osman Hasic, un pensionar de 56 de ani. Potrivit acestuia, micile străzi se transformă în râuri de noroi la primele ploi de toamnă.

Inaugurări în campanie

În septembrie, după trei ani de lucrări, administraţia a inaugurat 900 de metri de drum, într-un sat apropiat. "Nicio legătură" cu campania, promite primăria. Inaugurarea a fost făcută însă înainte de punerea ultimului strat de asfalt, spun locuitorii.  "Spun că tinerii pleacă. Dar ce alternativă au? Nu au nimic de sperat aici", spune Osman Hasic, fost muncitor într-o oţelărie. Să votezi cu opoziţia? "Am încercat, am votat pentru unii, pentru alţii, întotdeauna a fost la fel", arată Vedad Silajdzic, 43 de ani, aşezat sub prun, după o zi de muncă la negru în construcţii.  "Sunt toţi la fel. Se bat pe scaune şi odată ajunşi acolo, nu se mai gândesc la oameni", întăreşte Osman.

 

 

 

Comentarii