PSD începe să scadă şi Dragnea odată cu el

marți, 13 martie 2018, 16:00
3 MIN
 PSD începe să scadă şi Dragnea odată cu el

Cu 14 ani în urmă, în 2004, pentru a-şi securiza poziţia de cel mai puternic politician al momentului, (premierul şi şeful de partid) Adrian Năstase punea la cale o isteaţă lovitură de imagine: alegeri interne în cadrul PSD. Pe baza voturilor pesediştilor, scrutinul urma să stabilească, în modul cel mai transparent, viitorii candidaţi ai partidului pentru parlamentarele din toamna aceluiaşi an. Sistemul alegerilor interne, importat din occidentul civilizat şi atrăgător, trebuie să demonstreze democraţia şi modernitatea celei mai mari formaţiuni politice din România. 

Iniţial, planul lui Năstase a funcţionat fără greş. Imediat ce pesediştii au anunţat declanşarea alegerilor interne, PSD a început să urce vertiginos în sondajele de opinie, distanţându-se vizibil de Alianţa DA (PNL-PD). Pe urmă, a venit panarama. Scrutinul s-a dovedit o mascaradă în care fiecare lider din teritoriu a încercat, prin mijloace specifice, să-şi impună proprii favoriţi. În plus, la rândul său, Ion Iliescu – pe vremea aceea preşedintele României -, şi-a băgat camarila pe liste, paraşutând prin fiecare organizaţie din ţară câte un apropiat, deseori acesta neavând nici o legătură (deci niciun sprijin) cu (în) respectiva filială.

A rezultat un scrutin de un comic irepresibil, cu zeci de mii de votanţi în plus; cu liste care dispăreau în mod miraculos, pentru a reapărea falsificate grosolan; cu alegători care votau de mai multe ori fără să ştie pe cine şi de ce; cu lideri locali, depăşiţi de situaţie, care dădeau în bâlbâială; cu câştigători de care nu auzise nimeni; cu înfrânţi care săreau indignaţi la bătaie, pentru că nu înregistraseră nici măcar un vot, nici măcar pe al lor etc. Ideea genială a lui Năstase s-a transformat într-un eşec penibil, scoţând la iveală cât de putred era PSD pe interior, chiar dacă (să ne aducem aminte) guvernarea 2001-2004 (deşi groaznic de coruptă) nu a fost rea deloc din punct de vedere economic. Impactul simbolic al acestor alegeri interne aberante asupra românilor neutri a fost atât de devastator încât PSD a ratat complet parlamentarele, iar Năstase a pierdut surprinzător scrutinul pentru prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu. Iar peste câţiva ani avea să se împuşte disperat în gât.          

Mi-am adus aminte de această fantastică aventură pesedistă vizionând congresul PSD de zilele trecute, în care Liviu Dragnea a făcut totul pentru a-şi întări poziţia de lider maxim în cadrul partidului de guvernământ. Cu toate că, din punct de vedere al inteligenţei (politice), teleormăneanul este net inferior lui Năstase, Dragnea stăpâneşte la perfecţie armele şantajului, posedând totodată o viclenie de infractor lipsit de scrupule care s-a dezvoltat în jurul unei logici întristătoare, de tip Varvara: toţi politicienii sunt corupţi, tu eşti politician, deci şi tu eşti corupt! Vrei să ajungi la puşcărie, prostule? 

Problema lui Dragnea este că, din această primăvară, şansele ca PSD să mai crească în simpatiile electoratului sunt tot mai mici. În pofida pomenilor cu care pesediştii au tot aruncat în români şi a creşterii economice (bazate aproape exlusiv pe consum), guvernarea se traduce printr-un mare eşec. Rata sărăciei şi inflaţia au crescut, fondurile europene au rămas neconsumate, nu se fac autostrăzi, spitalele regionale par un vis irealizabil, infracţionalitatea şi corupţia au explodat peste tot în ţară etc. E suficient să priveşti moacele şi să asculţi “proiectele” de viitor ale miniştrilor cabinetului Dăncilă ca să înţelegi că aceşti indivizi sunt profund incompetenţi şi total incapabili să-şi depăşească statutul de pigmei politici. 

De altfel, aşa manipulate şi manipulatoare cum sunt ele, sondajele dezvăluie deja că scena politică se mişcă în sensul nedorit de actuala putere. PSD începe să scadă şi Dragnea odată cu el. Vai de gâtul tău, deşteptule!

Articol publicat in Ziarul de Iasi la rubrica EDITORIAL

Comentarii