Psihologul de weekend: Drama familiilor care cumpără iubirea copiilor cu cadouri scumpe

duminică, 15 martie 2020, 11:31
3 MIN
 Psihologul de weekend: Drama familiilor care cumpără iubirea copiilor cu cadouri scumpe

În ultima perioadă, am primit numeroase solicitări de la părinți care au scăpat situația de sub control cu ai lor copii care își doresc haine de firmă, telefoane scumpe, din teama de a nu fi etichetați și excluși din grup, dar și pentru a compensa carențele afective. Atunci când vine vorba despre petrecerea timpului alături de copil, ținând cont de secolul vitezei în care trăim, nu sunt adepta cantității, mai ales că cerințele sunt mari, copiii au nevoie de multe lucruri pentru a le oferi un trai decent și a se dezvolta corespunzător. Unde mi se pare că se greșește?

 Când alegem să-i deresponsabilizăm și să-i ținem departe de tot ceea ce înseamnă ”problemele” cotidiene, fără a-i implica în activități casnice care, dacă ar fi realizate și cu ajutorul lor, ne-ar rămâne mai mult timp în a sta împreună și a reduce semnificativ oboseala, epuizarea. Lipsește educația financiară, copiii nereușind să mai facă vreo diferență clară între fală și necesitate. Părinții aleg să le ofere totul cu condiția ca ei să învețe, să fie cuminți, astfel obișnuindu-i că trebuie să fie perfecți, să le fie pe plac pentru a fi iubiți și a merita ceea ce își doresc. Cât de des mai auzim un părinte spunând: ”Ți-am cumpărat acest lucru pentru că ești copilul meu, pentru că te iubesc și sunt mândru de tine!”. Mai curând auzim: ”Dacă ești cuminte și înveți pentru mâine, o să-ți cumpăr ce mi-ai cerut.” Acesta este momentul în care copilul învață să facă totul ”perfect”, să facă mult mai mult decât i se cere pentru a putea și el, la rândul lui, să ceară absolut tot ceea ce își dorește. Părintele a căzut în propria-i capcană și, pentru a se ține de cuvânt în fața puiului ce face eforturi, dar și a substitui lipsa implicării emoționale sau fizice, investesc în tot ceea ce înseamnă obiecte.

Am lucrat aproximativ un an de zile cu o familie ce pusese totul pe tavă copilului. Când au avut un regres remarcabil din punct de vedere financiar, și nu și-au mai permis să cumpere haine scumpe sau gadget-uri ”la modă”, adolescentul a suferit un șoc, neînțelegând condiția actuală. Era stigmatizat, stima sa de sine fiind la pământ, suferea îngrozitor din cauza unei imagini cu care brusc a trebuit să se obișnuiască, dispărând banii, între el și familia sa nu a mai rămas nimic, ei neștiind să comunice altfel și neavând puncte comune care să nu necesite cheltuieli. Episoade depresive s-au instalat în această familie chinuită de neajunsuri care, atunci când a renăscut, au înțeles că goana după bani și confortul financiar nu reprezintă conceptul de familie. Au profitat de acest timp pentru a crea și a dezvolta activități noi care au inclus cunoașterea, ascultarea, afectivitatea.

Cât de trist este să nu știi ce să faci dacă nu ai bani? Cât de trist este să nu fii tu însuți o companie plăcută pentru tine dacă nu ai bani? Cât de trist este să îți manifești dragostea pentru copil doar prin cadouri?

Educați-vă copiii! Dați-le sume de bani fixe, mici, la intervale regulate de timp și încurajați-i să nu îi risipească, ci să-i adune și să poată să decidă în ce îi investesc. Este extrem de important să fie orientați către educație, dar și către micile plăceri.

 Puneți accent pe iubire, emoții, afecțiune și arătați-le cât sunteți de mândri și încântați de relațiile dintre voi, scoateți în evidență părțile negative și triste din ”modernismul” zilelor noastre, vorbiți-le despre nefericirea celor ce aleg opulența și evitați compararea socială indiferent de natura discuției.

Fiți constanți, perseverenți! Copilul va insista, va încerca, e datoria lui să experimenteze și să caute să obțină ceea ce își dorește, însă un comportament neschimbător din partea voastră, va stinge, în timp, această atitudine cu consecințe distructive în viitor!

Psiholog Monica Dobrea.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii