De Business

Punem punctul pe știi

Rata şomajului a scăzut în judeţul Iași la sub 3%

Cel puţin aşa arată datele oficiale publicate de către Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Iaşi.

sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 09:00
2 MIN
 Rata şomajului a scăzut în judeţul Iași la sub 3%

Rata şomajului a ajuns în judeţul Iaşi la 2,68% în 2021, în scădere cu aproape jumătate de procent faţă de perioada anterioară. Totuşi, Iaşul a intrat în anul 2022 cu opt mii de persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 1066 primesc indemnizaţia de şomaj. Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Iaşi şi-a făcut bilanţul activităţii în cel de-al doilea an al pandemiei şi a constatat că judeţul se situează uşor sub media naţională a şomajului. 

Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost angajate în muncă 68% din totalul persoanelor care au beneficiat de servicii specializate de ocupare (mediere şi consiliere), adică 7801 persoane din 11.482.

Cei care s-au angajat înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj au beneficiat şi de completarea veniturilor salariale. Potrivit legii, persoanele care se angajează cu program normal de lucru în perioada în care primesc indemnizaţia de somaj beneficiază, din momentul angajării şi până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să fie indemnizate, de o sumă lunară, neimpozabilă, reprezentând 30% din indemnizatia de somaj. Această sumă li se acordă şi în situaţia în care în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă un angajator şi se încadrează la un altul. În Iaşi au fost anul trecut 339 de şomeri care au beneficiat de acest stimulent, din care 57,50% erau femei.

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, aproape două treimi dintre persoanele care şi-au găsit de lucru înainte de expirarea perioadei în care puteau primi indemnizaţia de şomaj provin din oraşe şi doar o treime de la sate. Alte 179 de persoane au primit prime de reactivare, care se acordă şomerilor înregistraţi la AJOFM de cel puţin 30 de zile, dar care nu au beneficiat de indemnizaţia de şomaj. Acest tip de stimulent – de o mie de lei – se acordă atunci când şomerul se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 3 luni şi se acordă în două tranşe egale, jumătate la data angajării şi jumătate după trei luni de le angajare.  Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, pot primi 1.500 de lei primă de inserţie, dacă se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se încadrează în muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.

La Iaşi, 66 de absolvenţi de învăţământ au beneficiat de această primă în 2021. Pentru că au acceptat un loc de muncă la o distanţă mai mare de 15 km faţă de localitatea de domiciliu, 159 de persoane au primit prime de încadrare. Patru persoane au primit prime de instalare, pentru că au acceptat loc de muncă într-o altă localitate, la o distanţă mai mare de 50 km, cu schimbarea domiciliului, iar 16 persoane au primit prime de relocare. Stimularea pieţei forţei de muncă s-a încercat şi prin acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrau persoane defavorizate pe piaţa muncii. În 2021 la Iaşi s-au acordat 2359 de astfel de subvenţii,cele mai multe (64%) pentru angajarea persoanelor de peste 45 de ani.

 

 

Comentarii