De Business

Punem punctul pe știi

Primăria Iaşi intervine în scandalul Ispal – Teba Iaşi Industry

Războiul celor 10 hectare din Zona Industrială se întețește

miercuri, 20 martie 2019, 02:50
4 MIN
 Războiul celor 10 hectare din Zona Industrială se întețește

După ce a pus beţe-n roate înstrăinării a 10 hectare de teren din zona Industrială, firma Ispal primeşte susţinere de unde se aştepta mai puţin. Primăria Iaşi a înaintat instanţei un document semnat inclusiv de primar prin care revendică dreptul de proprietate al terenului privatizat de stat în favoarea Teba Iaşi Industry, fosta Tomiris SA. Autorităţile locale susţin că această companie nu a respectat prevederile contractului de privatizare.

Primăria Iaşi a intervenit oficial în procesul dintre Ispal şi Teba Iaşi Industry (Teba) în urmă cu câteva zile, când şi-a expus punctul de vedere printr-o întâmpinare depusă la  Judecătoria Iaşi. Juriştii municipalităţii şi-au însuşit în mare parte susţinerile firmei de mobilă, cerând judecătorilor să constate nulitatea dreptului de proprietate al Teba pe cele 10 hectare de teren de pe Calea Chişinăului nr. 22.

Terenul a intrat în litigiu la finele anului trecut după ce Ispal, în calitate de chiriaşă, a cerut judecătorilor să constate ce Teba a încălcat prevederile contractului de privatizare din 1994, mai exact că nu s-a folosit de teren pentru a-şi desfăşura activitatea economică stabilită odată cu privatizarea. De menţionat că beneficiarul iniţial al privatizării a fost fosta societate pe acţiuni Tomiris, preluat integral de Teba acum două decenii.

Susţinerile Primăriei

Scânteia conflictului dintre Ispal şi Teba a fost informaţia din piaţă conform căreia cea din urmă companie intenţionează să vândă terenul către Prime Kapital, scopul final fiind dezvoltarea de către cumpărător a unui ansamblu rezidenţial format din blocuri de locuinţe, un hotel şi clădiri de birouri. Vânzarea ar fi dus, implicit, şi la rezilierea contractului de închiriare dintre Ispal şi Teba.
În acţiunea judiciară, juriştii Ispal au chemat în judecată inclusiv Primăria Iaşi, cerând autorităţilor locale să işi aroge dreptul de proprietate, în calitate de reprezentant al statului, pentru cele 10 hectare. Motivul: suprafaţa ar trebui folosită de Teba, „în scopul realizării de investiţii şi angajării forţei de muncă pentru continuarea producţiei”, or compania nu doar că a închiriat de-a lungul timpul spaţii aferente terenului, dar şi-a manifestat şi intenţia de a-l vinde integral.
În întâmpinarea depusă la Judcătorie, pentru a demonstra că Teba nu a respectat prevederile contractului de privatizare, Primăria a invocat şi ea contractele de închiriere încheiate de Teba pe acel teren. „Întrucât, potrivit extrasului de Carte Funciară, pârâta (n.r. Teba) a închiriat în parte către terţi terenul aferent construcţiilor, rezultă fără putinţă de tăgadă faptul că acesta nu îi este necesar desfăşurării activităţii, conform obiectului de activitate societăţii Teba Industry SA, ceea ce atrage sancţiunea nulităţii certificatului de atestare a dreptului de proprietate”, a menţionat Primăria Iaşi, în documentul citat.

Reacţia Teba 

Procesul celor 10 hectare de teren de pe Calea Chişinăului a fost înregistrat la Judecătoria Iaşi însă până ieri acesta nu a primit un prim termen de judecată. În litigiu a fost atras Ministerul Economiei, care potrivit unor surse nu şi-a expus încă punctul de vedere pe acest subiect.
„Nu e normal ca statul să fi făcut cadou aceste terenuri privatizate, care ulterior şi-au înterupt domeniul de activitate. Statul a fost păgubit de două ori, odată prin preţul redus al privatizării şi în al doilea rând prin despăgubirile acordate cetăţenilor care au avut case în acea zona. În opinia mea, statul trebuie să fie proprietar,  prin UAT municipiul Iaşi”, ne-a spus, în schimb, avocatul Dragomir Tomaşeschi, reprezentantul Ispal în litigiu.
Reprezentanţii Teba neagă acuzaţiile aduse de Ispal şi întărite de Primăriei şi au cerut judecătorilor să respingă acţiunea şi să menţină astfel dreptul de proprietate al companiei asupra valoroasei suprafeţe de teren. Avocaţii Teba au cerut în primul rând ca procesul să fie declinat către o altă instanţă, motivând că Judecătoria nu ar avea competenţa de a judeca o astfel de speţă. De menţionat că, strict pe această solicitare procedurală, Primăria a formulat un punct de vedere similar.
Pe fond, Teba se apără: „Teba Iaşi Industry S.A. a funcţionat în perioada 2000 – 2009 menţinând obiectul de activitate al Tomiris S.A., având în această perioadă peste 1.000 de angajaţi, iar din anul 2009 până în prezent societatea funcţionează în continuare, schimbând domeniul de activitate principal, astfel încât au fost îndeplinite toate condiţiile impuse prin contractul de privatizare, iar activitatea nu a fost oprită niciopdată în perioada 2000-2018. Solicităm instanţei să reţină că faptul că în anul 2018 societatea pârâtă are alt obiect de activitate decât cel din 2000 nu constituie motiv pentru desfiinţarea actului administrativ emis în deplină legalitate în anul 1994.”  Potrivit datelor publice, în 2017, Teba Iaşi Industry a avut patru angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 7 milioane de lei.

 

 

 

 

 

Comentarii