Recoltă record: după o lună, unii săteni încă nu şi-au terminat vinul nou!

marți, 12 noiembrie 2019, 08:10
3 MIN

* Alegerile mai puţin contează, că nu ţin de foame ori de sete, iar rezultatele se văd după turul al doilea; acum, mai importantă este intrarea în Postul Crăciunului: cum se vor descurca românii? Tot mai mulţi, îndeosebi tineri, adoptă un regim raw-vegan, în care vegetalele se consumă neprocesate, crude, să nu iasă chestiile bune din ele; aţi putea încerca şi voi! De un exemplu, cu fasolea: luaţi zece boabe din patru în patru ore, cu apă, ca pe aspirine! Le mai puteţi suge ca pe bomboane sau, dacă vă ţine dantura, le puteţi mesteca, la fel ca pe caramele sau gumă. Nutriţioniştii zic că e mai sănătos să consumi fructe şi legume cu tot cu coajă; puteţi încerca nuci sau alune. Pentru un stil de viaţă sănătos puteţi consuma alimente neprocesate, crude, şi după ieşirea din post: începeţi cu ceafa de porc şi terminaţi cu sarmalele!

* Da, bucatele de post sunt scumpe, unele chiar mai scumpe decât mezelurile (multe fiind şi ele de post, că nu s-au atins de carne în timpul procesării), dar dacă ştiţi să le prelucraţi puteţi meşteri din ele diverse accesorii drăguţe, făcând astfel şi importante economii. De exemplu, când curăţaţi cartofii pentru o mâncare de post, în caz că nu vreţi să mâncaţi cojile încercaţi să le tăiaţi cât mai subţiri şi mai lungi: dacă le păstraţi până la Crăciun, veţi avea nişte ghirlande de brad originale şi nostime, mai ales că pe ele se va depune un strat vesel şi pufos de mucegai! Ghirlande se mai pot face şi din boabele de fasole cu găurele de mişcorici în ele, înşirate pe aţă; dacă ies prea scurte se pot oferi femeilor dragi cu vederea slabă, în loc de scumpe coliere de perle.

* Că tot veni vorba despre preparatele de post: am aflat că în această toamnă a fost o recoltă de struguri atât de bogată, încât mulţi săteni din câteva zone ale Moldovei încă nu şi-au băut tot vinul nou! Cercetătorii spun că în alţi ani, în zonele respective, producţia toamnei era deja isprăvită la începutul lui noiembrie, chiar pe la jumătatea lunii octombrie, dacă strugurii erau culeşi mai devreme. Statisticile arată că fiecare a obţinut măcar 300 de litri de vin pe cap de membru al familiei, punând la socoteală şi sugarii; acum, patronii de bufete comunale îşi freacă mâinile de satisfacţie şi aşteaptă ca localurile să li se umple din nou de săteni care beau pe datorie: "În fiecare toamnă e la fel, sunt vreo două săptămâni în care toţi se laudă că au ce bea, nici nu calcă pe la mine, unii nici nu mă mai salută pe uliţă, dar ştiu prea bine că au să se întoarcă aici umili, cu basca în mâini, să ia pe caiet!" spune un proprietar de bufet.

Comentarii