Record de cazuri la UPU în 24 de ore: 380 de pacienţi, cu 50% mai mult decât media. Toate paturile ATI sunt ocupate

joi, 04 ianuarie 2024, 13:25
2 MIN
 Record de cazuri la UPU în 24 de ore: 380 de pacienţi, cu 50% mai mult decât media. Toate paturile ATI sunt ocupate

Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a înregistrat în garda de 3 spre 4 ianuarie cele mai multe cazuri într-o singură zi de la înfiinţare. Medicii au tratat 380 de pacienţi, o creştere cu aproape 50% faţă de media zilnică într-o perioadă normală, de circa 250 de cazuri. Surprinzător pentru medici a fost şi existenţa a foarte multe cazuri în stare gravă: urgenţe metabolice, infecţioase, cardiovasculare, gastrointestinale. Au fost multe pancreatite tratate, ulcere perforate, cazuri ce au necesitat operaţii de urgenţă, peste care s-au suprapus mai multe viroze grave la adulţi şi vârstnici.

„Tradiţional, începutul lunii ianuarie este o perioadă cu multe prezentări în urgenţă, cu gărzi dificile, cu pacienţi în stare gravă. Fie în contextul acutizării în zilele de sărbători a unor boli cronice, dar şi a apariţiei unor accidente, traumatisme, agresiuni şi infecţii respiratorii. Totuşi, ziua de 3 ianuarie a anului 2024 ne-a adus în faţa unui număr record de pacienţi pe care nu l-am mai avut în istoria noastră de aproape 25 de ani. Au fost 380 de prezentări, foarte mulţi care au ajuns cu ambulanţa şi mijloace proprii, unii negăsind soluţii către medicina primară sau medicina de ambulatoriu”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Aceasta a explicat că virozele şi gripele la persoanele de peste 80 de ani au luat forma insuficienţelor respiratorii acute, care au necesitat ventilaţie mecanică, dar cu mască, nu intubare. Prof.dr. Diana Cimpoeşu a mai explicat că în momentul de faţă, la nivelul municipiului Iaşi, locurile în saloanele de Terapie Intensivă sunt ocupate cu cazuri grave.

„Ne dorim pe de o parte să nu mai apară cazuri grave, şi pe de altă parte îi invităm pe toţi cei care au boli cronice să se adreseze medicilor curanţi, din ambulatoriu, sau medicilor de familie, să reevalueze tratamentul şi să rezolve unele probleme înainte de a se agrava. Să revenim la tratamentele care poate au fost sărite în zilele de sărbătoare, să evităm consumul de alcool, expunerea la frig sau la aglomeraţii care predispun apariţia şi răspândirea virozelor în populaţie. Toate acestea îi vor ajuta pe ieşeni să rămână sănătoşi şi să nu petreacă multe ore în aşteptare. Echipa noastră este la maximum solicitată în urgenţe şi în întregul spital”, a mai precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Comentarii