De Business

Punem punctul pe știi

Renault va propune Nissan formarea unei companii holding cu participaţii egale

vineri, 26 aprilie 2019, 14:44
2 MIN
 Renault va propune Nissan formarea unei companii holding cu participaţii egale

Renault va propune partenerului său de alianţă Nissan Motor înfiinţarea unei companii holding în care ambele companii ar avea participaţii egale, producătorul auto francez dorind o integrare mai mare cu partenerul său japonez, a relatat vineri publicaţia Nikkei, citată de Reuters.

Conform propunerii, ambele companii ar numi un număr egal de directori în noua companie, la care acţiunile ordinare ale Renault şi Niissan ar fi transferate în condiţii de egalitate. Acest fapt ar dilua participaţia deţinută de guvernul francez la circa 7%-8%, de la nivelul actual de 15%. Noua companie ar urma să aibă sediul într-o ţară terţă, cum ar fi Singapore. Renault, care a modificat o propunere anterioară, respinsă de Nissan pe 12 aprilie, intenţionează să facă noua propunere în curând, potrivit Nikkei. Reprezentanţii Nissan au refuzat să comenteze.

Perspectivele alianţei, una dintre cele mai puternice din industria auto mondială, s-au înrăutăţit după arestarea în noiembrie 2018 a arhitectului acesteia, Carlos Ghosn, pentru delicte financiare. Şi performanţele financiare ale Nissan s-au înrăutăţit, după ani de zile în care s-a concentrat pe volumul vânzărilor pentru construirea brandului, în special în Statele Unite, cea mai mare piaţă a companiei. La începutul acestei săptămâni, Nissan şi-a redus estimările de profit anual la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, din cauza costurilor mari din SUA.

Renault doreşte de ani de zile o fuziune cu Nissan, companie pe care a salvat-o de la faliment în urmă cu două decenii. Ghosn lucra la o integrare mai mare a companiilor, înainte de a fi arestat. Nissan s-a opus unui fuziuni totale cu Renault, dorind în schimb un parteneriat în condiţii de egalitate cu grupul francez, care este cel mai mare acţionar al său, cu o participaţie de 43%. Nissan deţine o participaţie de 15% la Renault. Un parteneriat al Nissan cu Mitsubishi Motors, la care deţine 34% din acţiuni, ar rămâne neschimbat, potrivit Nikkei.

Comentarii