De Business

Punem punctul pe știi

Repararea unei maşini cu asigurare, mai scumpă de patru ori decât una fără

sâmbătă, 04 august 2018, 01:50
2 MIN
 Repararea unei maşini cu asigurare, mai scumpă de patru ori decât una fără

Există o practică în piaţa unităţilor reparatoare, şi anume aplicarea de tarife cu până la 382% mai mari pentru reparaţia maşinilor cu asigurare, arată oficialii UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) face public, printr-un studiu independent, efectele actualei legislaţii RCA. Aceasta demonstrează că repararea unei maşini cu asigurare ajunge să fie şi de patru ori mai scumpă decât repararea unei maşini care nu este asigurată. UNSAR  a analizat costurile de reparaţie pentru acelaşi vehicul, în cele două cazuri, a unui număr de 30 de service-uri auto, alese în mod aleatoriu, la nivel naţional. Conform acestei analize, reiese faptul că există o practică în piaţa unităţilor reparatoare, şi anume aplicarea de tarife cu până la 382% mai mari pentru reparaţia maşinilor cu asigurare.

Metodologia studiului a presupus, într-o primă etapă, ca un client să se prezinte în mai multe unităţi reparatoare cu două autovehicule care prezintă avarii şi să solicite o ofertă de reparaţie din partea service-ului respectiv, specificându-se că autovehiculele nu sunt asigurate pentru avaria/avariile prezentate. Informațiile s-au cules după solicitarea ofertei, fără negociere. Pentru cea de-a doua etapă a studiului, s-au folosit devize (calculaţii) de reparaţie extrase din dosare de daune plătite ale asigurătorilor. Analiza a fost făcută luându-se în considerare doar elementele avariate ce prezintă similaritate din punctul de vedere al soluţiei tehnice în cele două cazuri. Cu privire la această practică, Mădălin Roşu, responsabilul Secţiunii Auto din cadrul UNSAR, a declarant că „încă de când a apărut legea RCA, în piaţa de asigurări s-au observat nişte lacune, astfel încât azi asistăm la nişte creşteri nejustificate de preţuri. Am tot menţionat că păgubitul nu beneficiază într-un mod corespunzător de drepturile ce i se cuvin, adică de servicii de calitate din partea service-urilor auto, adevăratul beneficiar al acestor prevederi legislative fiind anumite ateliere de reparaţii”, a declarat acesta.

Specialistul a mai precizat faptul că, deşi asociaţia service-urilor independente acreditează ideea necesităţii acestor tarife mult mărite pentru autovehiculele cu asigurare prin faptul că „au existat cazuri în care firmele de asigurare au plătit după 1-2 ani”, un raport furnizat de Autoritatea Supraveghere Financiară astăzi relevă faptul că durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 10 zile pe dosar.

 

 

Comentarii