Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Fileuri de peşte alb cu sos de portocale şi măsline

vineri, 14 decembrie 2018, 09:29
2 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Fileuri de peşte alb cu sos de portocale şi măsline

Peşte cu portocale şi măsline? Ei, da, nu vă miraţi, veţi descoperi foarte repede că prospeţimea portocalei va completa foarte bine măslinele, în timp ce vinul va rotunji de minune un ansamblu foc de gustos. 

Aşa că nu vă mai spun, în încheiere, că puteţi face mâncarea asta cu orice fel de peşte alb, fie el de apă dulce ori sărată (dar să nu uitaţi să-l ţineţi la sare vreo oră, da?): 4 fileuri de peşte (cam 150 g bucata), 4 cepe mici, 1 pahar de vin alb sec, 1 portocală, 3 linguri de ulei de măsline, 100 g măsline, puţină făină, sare şi piper.

Curăţaţi cepele, tăiaţi-le rondele subţiri şi căliţi-le în ulei până încep să se înmoaie. Uscaţi bine fileurile de peşte, tăvăliţi-le prin făină, scuturaţi-le (să înlăturaţi excesul) şi puneţi-le peste ceapă. După 2 minute (adică 1 minut pe fiecare parte) turnaţi vinul şi continuaţi fierberea, la foc mic, până scade lichidul.

Adăugaţi atunci zeama de portocală, săraţi (dacă ziceţi că mai trebuie), piperaţi şi fierbeţi încă zece minute, întorcând fileurile cu maximă grijă la jumătatea fierberii. Chiar înainte de a fi gata, adăugaţi măslinele şi coaja de portocală (numai partea colorată) tăiată cât de subţire, lăsaţi-le să se încălzească un pic şi serviţi imediat. Cu nişte cartofi natur, de pildă.

Zâna Roză Merlot Rozé 2016, Domeniul Muntean

Acest Merlot vinificat în rozé este un „private label“ produs şi îmbuteliat de basarabenii de la Château Vartely pentru Domeniul Muntean. îl puteţi privi ca pe un reuşit produs de marketing, dar şi ca un inedit „pod de flori“ între România şi Republica Moldova. Chiar dacă are aproape doi ani la activ, vinul este încă proaspăt şi viguros.

Culoarea este trandafirie, cu tonuri cărămizii, iar nasul aduce fructe roşii şi discrete note minerale. Corpul este destul de masiv pentru un vin rozé, cu o remarcabilă aciditate şi alcool bine evidenţiat. Gustul etalează căpşuni, cireşe şi vişine, iar finalul lasă pronunţate senzaţii de grapefruit roz. De servit nu foarte rece (8-10 grade), împreună cu nişte fileuri de peşte alb cu sos de portocale şi măsline.

Comentarii