REȚETE de POST culese din mănăstiri și schituri

sâmbătă, 02 decembrie 2023, 16:58
4 MIN
 REȚETE de POST culese din mănăstiri și schituri

Rețetele de post au fost selectate din cartea „Din tainele bucătăriei mănăstirești. Carte de bucate mănăstirești”, care a fost editată în anul în care județul Sibiu a deținut titlul de Regiune Gastronomică Europeană de către Arhiepiscopia Sibiului. Cartea cuprinde mai multe bucate care se pregătesc pentru mesele din mai multe mănăstiri și schituri din județele Sibiu și Brașov. 

Fiind o perioadă de post, Turnul Sfatului a selectat doar câteva rețete specifice acestei perioade, dar și câteva rețete care au printre ingrediente și pește, având în vedere că Postul Crăciunului conține mai multe zile în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Rețetele sunt oferite de călugării și maicile de la Mănăstirea Nocrich, Mănăstirea Pelișor, Mănăstirea Sfânta Treime – Sibiel, Schitul Bazna și Schitul Rășinari.

Rețete culinare folosite în Mănăstirea Nocrich

1. Supă de fasole (pentru șase porții)

Ingrediente:

– ½ kg de fasole uscată

– patru morcovi potriviți

– o legătură de frunze de țelină

– două cepe tăiate feliuțe 

– o ceașcă și jumătate de suc de roșii

– o ceașcă și jumătate de ulei de măsline

– sare, piper

După ce au fost curățate, se pun boabele de fasole la înmuiat cu o seară înainte. Apoi se dau în clocot pentru 5 minute și se varsă această apă. Se adaugă altă apă care să acopere bine toate ingredientele ce se vor pune în oală: fasolea, morcovii tăiați rondele, țelină tăiată mărunt și ceapa. Se adaugă sucul de roșii, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se fierbe până când toate ingredientele sunt gata.

2. Orez cu ciuperci și mazăre

Ingrediente:

– o cutie de ciuperci

– o cutie de mazăre

– două cești de orez

– două cepe 

– doi ardei

– patru-cinci roșii

– o ceașcă de ulei

– o legătură de mărar

– sare, piper

Ceapa și ardeiul se curăță, se taie mărunt și se călesc în ulei încins. Se adaugă ciupercile tăiate mărunt, mazărea spălată în apă călduță și orezul bine spălat. Apoi se pun la fiert în două căni cu apă. Când sunt fierte, se adaugă roșiile date pe răzătoare și se dau în câteva clocote. La sfârșit se pune mărarul tocat mărunt, se potrivește cu sare și piper.

3. Iahnie de fasole

Ingrediente:

– ½ kg de fasole boabe

– două-trei cepe

– o lingură de bulion

– două frunze de dafin

– ulei

– mărar

– sare, piper

Fasolea se spală în mai multe ape și se pune la fiert într-o oală cu apă rece. După ce a dat în clocot, se lasă să fiarbă 15 minute. Apoi se scurge zeama. Se prăjește separat în ulei ceapa tăiată solzișori și se pune peste fasolea fiartă. Se mai lasă puțin să fiarbă, însă nu trebuie să scadă prea tare. Când este gata, se presară mărarul tocat.

4. Legume cu pește la cuptor

Ingrediente:

– 500 g de fasole păstăi

– 500 g de mazăre

– 500 g de morcovi

– 1 kg de cartofi mici

– 1,5 kg de pește (macrou sau merluciu)

– usturoi granulat

– piper

– boia dulce

Se fierb legumele și se taie după bunul plac. Se așază într-o tavă peștele condimentat cu usturoi granulat, piper și boia dulce și legumele condimentate după gust (sare, boia, cimbru). Opțional, se adaugă suc de roșii (circa 0,5 l) și, bineînțeles, ulei sau margarină. Se pune la cuptor pentru 30-40 de minute.

5. Crap cu roșii

Ingrediente:

– patru bucăți de crap (aproximativ 2 kg)

– două roșii

– o ceapă

– un ardei

– trei-patru căței de usturoi

– un ardei iute

– 100 g de ulei

– cimbru

– suc de roșii

– 100 ml de vin alb

– pătrunjel uscat

Peștele curățat și bine spălat se taie în bucăți și se așază într-un vas de yena. Peste pește se pun roșiile și ardeiul, ceapa și usturoiul tocate mărunt (câteva felii de roșii se păstrează pentru ornat), puțină boia, sare și piper, sucul de roșii și se presară pătrunjel. Se pune la cuptor pentru 30 de minute și se udă din când în când cu vin alb.

Vezi toate rețetele selectate pe Turnul Sfatului.

Comentarii