De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rinichii care urmau să salveze două vieţi la Iaşi au murit pe drum

joi, 11 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Rinichii care urmau să salveze două vieţi la Iaşi au murit pe drum

Echipa de medici de la „Parhon” se pregătise de transplant chiar dacă spitalele din Cluj şi Bucureşti refuzaseră organele.

Prima intervenţie de transplant de rinichi de la un donator în moarte cerebrală din acest an de la Iaşi nu a putut fi realizată, deşi aici existau şapte potenţiali primitori, dintre care doi cu cea mai bună compatibilitate. Prelevarea a fost făcută la Oradea în cursul zilei de marţi, de la un bărbat de 60 de ani aflat în moarte cerebrală. Echipa de medici care a efectuat prelevarea a considerat în acel moment că poate fi realizat un transplant, deşi rinichii erau „marginali”, adică cu o durată de viaţă mai redusă şi cu anumite riscuri. Iniţial, cei doi rinichi erau programaţi să ajungă la Cluj sau la Bucureşti, însă pentru că cele două centre au refuzat, organele au ajuns la centrul din Iaşi.

Anul trecut au fost făcute mai multe transplanturi de acest gen, la finalul anului trecut au ajuns aici câteva perechi de rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală care sufereau de hepatită C şi care reprezentau intervenţii cu risc, echipa de la Iaşi considerând că are experienţă cu astfel de cazuri. În momentul în care rinichii au ajuns la Iaşi, după aproximativ şapte ore, echipa medicală din Compartimentul de Transplant Renal era pregătită pentru începerea intervenţiei care ar fi avut loc în timpul nopţii, însă a realizat că cele două organe nu mai sunt viabile. Medicii explică totuşi faptul că rinichii pot fi transplantaţi în termen de până la 24 de ore, fiind viabili în acest interval. „Credem că sistemul din păcate a arătat şi o slăbiciune, în sensul că aceşti rinichi erau cu o anumită durată de viaţă, una mai redusă, cu riscuri. Ar fi putut ajuta o investiţie într-un echipament de perfuzie, un echipament de recondiţionare, care să fie folosit în timpul transportului, ca o mică maşină de dializă. Poate în această situaţie ar fi avut o şansă”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Cei doi pacienţi care aşteptau astfel şansa la o viaţă normală vor fi nevoiţi să aştepte o nouă oportunitate, ambii făcând dializă de foarte mulţi ani, unul dintre ei făcând dializă şi aşteptând un transplant de aproximativ zece ani. „Apreciem pasul spre normalitate făcut prin transportarea celor doi rinichi din alte regiuni în funcţie de criterii de potrivire, existând pacienţi compatibili din Iaşi, apreciem mult gestul familiei care a acceptat să doneze, deşi suntem convinşi că au trecut foarte greu peste suferinţa prilejuită de pierderea rudei. De asemenea, apreciem efortul echipei de transplant din ţară şi din Iaşi, a fost o zi cu o activitate intensă pentru toată lumea”, a completat medicul ieşean. 

Comentarii