De Business

Punem punctul pe știi

ROBOR, la maximul ultimilor 13 ani. Cât de mult vor mai urca dobânzile

marți, 22 martie 2022, 12:09
2 MIN
 ROBOR, la maximul ultimilor 13 ani. Cât de mult vor mai urca dobânzile

Lovitură după lovitură pentru românii care au de plătit rate.

Dobânzile cresc pe zi ce trece, iar indicele ROBOR, de exemplu, în funcţie de care sunt calculate majoritatea creditelor in lei, a ajuns la cel mai mare nivel din 2013 până acum. Cum se explică aceste majorări și cât de mult vor mai urca dobânzile aflăm chiar acum, la iBani.

Ştefana Todică l-a avut invitat pe Cristian Popa, membru în consiliul de administratie BNR.Dobânzile sunt în creștere. Cei care au credite mai vechi au văzut deja, pentru că ROBOR aproape că s-a dublat în ultimele luni, iar cei care au credite noi, din 2019 încoace, vor vedea în următorul trimestru pentru că noul indice ircc se actualizează trimestrial.

De ce cresc dobânzile a explicat ivitatul iBani.

“Cred că este important spunem că inflația este creșterea generalizată a prețurilor, iar cel mai puternic instrument pe care Banca Centrală îl are în stoparea acestui proces de creștere a prețurilor sunt dobânzile, creșterea dobânzilor. Important este să spunem că trebuie să facem acest lucru, pentru că inflația este o taxă parșivă pe care nu o putem tolera și de aceea este nevoie de creșterea dobânzilor”, a declarat Cristian Popa, membru în consiliul de administratie BNR.

Practic ce se întâmplă prin creșterea dobânzilor? “Facem mai atractivă economisirea în defavoarea consumului. Altfel spus facem mai atractive depozitele și mai puțin atractive creditele”, a punctat el.Pentru români ceea ce s-a întâmplat este o lovitură, pentru că pe lângă faptul că trebuie să plătească mai mult pentru orice acum au și rate mai mari, chiar și cu câteva sute de lei. Întrebat dacă acest lucru este un rău necesar, Cristian Popa spune că: “Da, este un rău necesar. Nu ne face plăcere să facem asta, dar este mandatul BNR de stabilitate a prețurilor, trebuie să ținem prețurile în frâu”.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii