Advertorial

România are nevoie de politici ferme în privința creșterii natalității pentru a opri declinul demografic alarmant! (P)

miercuri, 22 februarie 2023, 13:14
3 MIN
 România are nevoie de politici ferme în privința creșterii natalității pentru a opri declinul demografic alarmant! (P)

Ceea ce știam din diverse statistici, de mulți ani, și anume că populația României este într-un puternic proces de scădere și de îmbătrânire, a fost confirmat de datele parțiale ale Recensământului Populației, derulat anul trecut.

Am primit confirmarea oficială că suntem mai puțini cu peste 1 milion de locuitori față de 2011, dar cel mai probabil este mai mare numărul românilor care doar adresa din buletin o mai au în diferite localități ale țării, dar nu mai locuiesc efectiv. În plus, în România sunt astăzi 121 de persoane vârstnice la 100 persoane tinere. Numărul tinerilor – persoane sub 15 ani – a scăzut cu peste 115.000.

Datele sunt importante și cred că se discută prea puțin în România despre acest subiect. Descreșterea populației țării este o problemă-cheie atât pentru dezvoltarea pe viitor, cât și pentru asigurarea unei continuități firești între generații. Unii economiști arată că îmbătrânirea populației are efecte negative majore: companiile investesc mai puțin pentru viitor, muncitorii mai în vârstă economisesc masiv pentru pensie, dobânzile scad, iar creșterea ca fenomen generalizat nu mai are loc.

Migrația a avut un rol important în scăderea populației, dar la fel de adevărat este că natalitatea în România, deși peste media UE, nu este încă suficient de mare pentru a depăși rata deceselor. Este clar că statul român trebuie să acționeze mai consistent, prin politici eficiente care să susțină natalitatea. Cred că aceasta este zona în care putem acționa cel mai eficient pentru a inversa procesul confirmat de Recensământul din 2022.

România are deja una dintre cele mai bune politici europene pentru primii doi ani de la nașterea unui copil, când unul dintre părinți poate sta acasă, plătit, pentru a crește noul născut. De asemenea, există stimulente pentru reinserția timpurie în muncă a părintelui aflat în concediu de maternitate sau de paternitate. Dar, în egală măsură, România trebuie să fie mai eficientă în a reduce costurile pentru creșterea unui copil. Specialiștii au arătat că teama de cheltuielile viitoare reprezintă unul dintre motivele pentru care tinerii amână momentul când să aibă un copil.

Avem nevoie urgentă să fie construite mai multe creșe și grădinițe, iar, din fericire, PNRR este un program extrem de util în acest sens. De asemenea, se impun politici mai active pentru ca tinerii absolvenți de liceu să rămână în România și tot mai mulți tineri aflați acum în diaspora să se întoarcă acasă și să întemeieze aici o familie.

România trebuie să crească nu doar economic, ci și demografic. Iar creșterea populației trebuie să fie uniformă, pentru ca bunăstarea să se distribuie echitabil în toate zonele țării.

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL Iași

Comentarii