Rusia anunţă că braţul robotizat al ISS va inspecta capsula Soiuz afectată de un posibil impact cu un micrometeorit

duminică, 18 decembrie 2022, 15:57
2 MIN
 Rusia anunţă că braţul robotizat al ISS va inspecta capsula Soiuz afectată de un posibil impact cu un micrometeorit

Braţul robotizat lung de 17 metri şi produs de Canada al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) va inspecta capsula spaţială Soiuz andocată la unul dintre porturile avanpostului orbital, după ce recent a fost observată o scurgere din capsulă înainte de o ieşire autonomă în spaţiu, a anunţat duminică Agenţia spaţială rusă Roscosmos, transmite Reuters.

După ce ieşirea în spaţiu ce urma să aibă loc la 15 decembrie a fost anulată, Roscosmos a anunţat că a fost avariat învelişul protector exterior al unui compartiment pentru instrumente de la bordul capsulei Soiuz MS-22, avarie în urma căreia s-ar fi produs o scurgere a unui lichid de răcire.

Conform Roscomos, cosmonauţii Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin şi Anna Kikina se bucură duminică de o zi de odihnă la bordul ISS, prilej cu care vor putea urmări şi Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.

"Capsula Soiuz MS-22 va fi inspectată cu ajutorul camerelor instalate pe braţul SSRMS (Space Station Remote Manipulator System). Rezultatele vor fi comunicate pe Pământ în cursul zilei de luni", conform Roscosmos.

Denumit şi Canadarm2, echipamentul SSRMS este un braţ robotizat cu lungimea de 17 metri care îndeplineşte diferite funcţii de mentenanţă, descarcă încărcăturile trimise în spaţiu şi poate manevra şi alte vehicule pentru a le ajuta să andocheze la unul dintre porturile ISS.

Temperatura în interiorul capsulei Soiuz MS-22 a fost redusă de către Centrul pentru Controlul Misiunii din apropiere de Moscova, aflându-se în limitele specificate, se mai precizează în comunicatul Roscosmos.

În prezent sunt în desfăşurare pregătirile pentru lansarea unei capsule Soiuz MS-23 de pe cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan, iar Agenţia spaţială rusă a oferit asigurări că această lansare poate fi accelerată dacă va fi nevoie, mai notează Reuters.AGERPRES

Comentarii