De Business

Punem punctul pe știi

Rusia câştigă miliarde de dolari de pe urma blocadei de la Marea Neagră

joi, 26 mai 2022, 11:10
1 MIN
 Rusia câştigă miliarde de dolari de pe urma blocadei de la Marea Neagră

Rusia câştigă miliarde de dolari de pe urma crizei alimentare pe care chiar ea a generat-o, arată datele economice colectate de Bloomberg. The Times scrie, azi, că situaţia este atât de gravă că marina militară britanică îşi pune problema să ofere protecţie navelor care ar prelua grâu din Odesa sau alte porturi ucrainene pentru a-l exporta. Astfel, Rusia a reuşit să-şi vândă grâul la un preţ mult mai mare decât de obicei, găsind cumpărători. În 2022, ar putea avea o producţie record.

„Preţurile globale la grâu au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a încasat 1,9 miliarde de dolari în venituri din taxele la exportul de grâu, până acum, în acest sezon, potrivit estimărilor consultantului agricol SovEcon”, arată Bloomberg.

Blocarea porturilor ucrainene a făcut ca această ţară să poată exporta doar 25% din cantitatea obişnuită.

„Eşecul de a deschide porturile ucrainene este o declaraţie de război la adresa securităţii alimentare globale”, a declarat David Beasley, şeful Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, la Forumul Economic Mondial de la Davos, luni. Beasley a spus că lipsa accesului la alimente poate determina milioane de oameni să migreze.

Fiecare creştere cu 1% a foametei are ca rezultat o creştere cu 2% a migraţiei, a spus el, menţionând că 49 de milioane de oameni „bat la uşa foametei” în 43 de ţări. „Acelea sunt cele 43 de ţări de care trebuie să ne îngrijorăm extrem de mult, care vor duce la destabilizare şi migraţie în masă dacă nu anticipăm acest fenomen”, a mai arătat Beasley.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii