S-a ales praful de dosarul DNA de la Oficiul de Cadastru. Achitări pe linie

miercuri, 06 martie 2019, 02:57
2 MIN
 S-a ales praful de dosarul DNA de la Oficiul de Cadastru. Achitări pe linie

Toţi inculpaţii au fost achitaţi sau au scăpat ca urmare a prescrierii faptei.

Procurorii DNA au suferit o nouă ruşine în instanţă într-un dosar în care inculpaţi au fost mai mulţi funcţionari şi afacerişti. Achitări pe linie şi constatarea prescripţiei faptelor au stabilit judecătorii de la Tribunalul în dosarul în care fosta şefă a Oficiului de Cadastru, Narciza Nedelcu, precum şi alţi foşti colegi de-ai săi au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu şi infracţiuni de fals. Încetarea procesului penal din cauza prescrierilor a fost dispus pentru infracţiunile de fals, în timp ce pentru abuz în serviciu s-au dat achitări pentu că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

„Noi am cerut, în principal, achitare şi pentru infracţiunile de fals, în subsidiar cerând constatarea prescrierii. Din acest motiv, vom ataca soluţia cu apel pentru a se dispune achitarea şi pentru infracţiunile de fals“, a precizat Ionel Nechita, avocatul Narcizei Nedelcu, dar şi al lui Gabriel Bălţatu, Irina Soficu şi Ovidiu Alexandru.

„Ne bucură nespus soluţia instanţei. După 8 ani de calvar s-a făcut dreptate clientului meu Stolniceanu Cristian“, a declarat avocatul Robert Amuntencei.

Care au fost acuzaţiile

Potrivit rechizitoriului, în perioada 23-30 decembrie 2009, pe când era şefă a OCPI Iaşi, Narciza Nedelcu ar fi avizat la plată, ilegal, mai multe facturi către firmele SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenţia de Cadastru şi Topografie SRL şi PFA Lipşa Ştefan, în condiţiile în care serviciile respective nu au fost efectuate. Ulterior, în 2010, pentru a ascunde plăţile ilegale, Nedelcu ar fi întocmit în fals mai multe documente, fiind sprijinită de angajaţii săi.

„Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice şi persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeaşi valoare“, au precizat procurorii DNA.

La rândul lor, afaceriştii ar fi întocmit în fals facturi fiscale. Anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe mai multe imobile aparţinând inculpaţilor din dosar.

Comentarii