De Business

Punem punctul pe știi

Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori

marți, 05 ianuarie 2021, 10:58
2 MIN
 Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) emite ordine care ar putea favoriza furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, în raport cu alți furnizori, în contextul liberalizării pieței energiei electrice. Teoretic, piața energiei s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021. Practic, reglementatorul intervine pe piață și prin tot felul de tertipuri creează avantaje acestor mari furnizori. Despre ce este vorba? Oferă furnizorilor de ultimă instanță posibilitatea să profite de statutul lor, în dauna tuturor celorlalți furnizori, pentru a-și ține clienții în "captivitate".

ANRE, o instituție de stat care ar trebui să fie independentă față de actorii de pe piață, permite prin legislație practici neconcurențiale.

Răzvan Nicolescu, expert și fost ministru al energiei, consideră că deciziile ANRE ar putea fi considerate ajutor de stat. "Măsura propusă ar putea fi declarată ilegală din perspectiva legislației europene de concurență, putând fi considerată un ajutor de stat pentru patru furnizori sau chiar o acțiune a ANRE de constituire de cartel și segmentare de piață", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook. Acesta susține ideea reorganizării ANRE și integrarea sa în Consiliul Concurenței. "Încă un argument că ANRE trebuie integrată în Consiliul Concurenței. Între furinzori trebuie să existe un mediu concurențial corect iar cei care aleg Hidroelectrica, de ex, nu trebuie penalizați", a mai scris Răzvan Nicolescu.

Și Asociația Energia Inteligentă remarcă ilegalitatea deciziilor ANRE. Potrivit Asociației sunt încălcate Legea Energiei și Codul Civil.

1. Încălcarea Legii energiei
În conformitate cu Legea Energiei ”prețurile se formează în baza cererii și ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurențiale” , fiind interzisă orice intervenție așa cum este articolul din ordinul ANRE.

2. Încălcarea Codului Civil
În conformitate cu jurisprundenta la Codul Civil ”în prezenţa unui contract cu executare succesivă (asa cum este energia electrica care este un bun de gen care este consumata imediat dupa ce este livrata/masurata), părţile pot conveni asupra revocării sau modificării sale însă, aceste operaţiuni juridice nu pot produce efecte retroactive,şi aceasta datorită ireversibilitaţii prestaţiilor deja executate.

Continuarea, pe hotnews,ro

Comentarii