Scandalul organelor pentru transplant. Bucureştiul opreşte cei mai buni rinichi

sâmbătă, 22 decembrie 2018, 03:00
4 MIN
 Scandalul organelor pentru transplant. Bucureştiul opreşte cei mai buni rinichi
Pentru ultimele transplanturi, la Iaşi au ajuns organe de la donatori bolnavi de hepatită C. „Se pare că tot ce a fost bun a plecat la Bucureşti, iar Iaşul a fost înştiinţat doar în momentul în care au fost rinichi cu virus C, pe care ceilalţi i-au refuzat“, explică dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. „Iaşul n-a venit cu echipă, ci voia doar să ajungă rinichiul la ei, dar organele nu ajung pocnind din degete, trebuie să vină cineva după ele“, ripostează dr. Anca Baculea, directorul Agenţiei Naţionale.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Iaşi, dr. Raluca Neagu, se plânge de modul în care Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a gestionat împărţirea organelor prelevate în ultima perioadă.

Împărţirea inechitabilă se face cel mai des în cazul celor doi rinichi, care atunci când sunt prelevaţi de la un donator din zona Moldovei se împart între Bucureşti şi Iaşi, iar dacă provin de la o persoană dintr-o altă zonă, ambii ajung cel mai frecvent în spitalul din Capitală. Conform co­ordonatorului, în ultima vreme centrul ieşean a fost întrebat ultimul da­că poate prelua şi transplanta un or­gan, asta dacă centrul din Capitală l-a refuzat deja.

„Aparent în urma alocării de organe, se pare că tot ce a fost bun a plecat la Bucureşti, iar Iaşul a fost înştiinţat doar în mo­men­­tul în care au fost rinichi cu virus C, pe care ceilalţi i-au refuzat. Asta în contextul în care cei din Bucureşti vin şi iau uneori şi ambii rinichi de la Iaşi. Secţia de transplant renal de la Cluj va fi închisă o perioadă scurtă, pentru renovare, aşa că, în prezent, doar aceste două centre au rămas funcţionale. Şi ar fi corect ca organele sănătoase, nu doar cele cu hepatite, să se împartă câte unul şi unul, aşa cum facem şi noi când vin aici. Acum după ce le refuză toţi ne întreabă şi pe noi“, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatorul Cen­trului Regional de Tran­splant Iaşi.

Dr. Baculea: „Ar trebui să se uite la problemele din ograda lor“

Anca Baculea, directorul ANT, spune că ştia de nemulţumirea medicilor ieşeni, care ar fi pornit de la ultima prelevare de organe ce a avut loc la Târgu Mureş, în urma căreia cei doi rinichi au fost luaţi de către unitatea medicală din Bucu­reşti. Aceasta spune însă că cei din Iaşi „ar trebui să se uite la problemele din ograda lor decât la cele ale altora“ şi să gă­sească o soluţie pentru a creşte numă­rul de donatori din regiunea Moldo­vei.

„Eu nu pot să intervin, atât timp cât în zona Moldovei avem 12 donatori tot anul. De asemenea, criteriul acesta regional este foarte important pentru că perioada de ischemie trebuie să fie cât mai mică, pentru ca organele care se transplantează să fie utilizate. Încă o problemă ar fi că ei nu dispun de echipă de prelevare, aşa că aşteaptă ca cineva să le recolteze şi să le trimită. La ultima prelevare s-a decis ca rinichii să se ducă în Capitală pentru că a venit echipa de prelevare de acolo. Iaşul n-a venit cu echipă, ci voia doar să ajungă rinichiul la ei, dar organele nu ajung pocnind din degete, trebuie să vină cineva după ele“, a declarat Anca Baculea, directorul ANT.

Dr. Negru: „Nu au găsit o soluţie de a ne pune la dispoziţie transport“

Legat de inexistenţa unei echipe de prelevare care să se fi deplasat la recoltare, dr. Neagu spune că nu a existat niciodată un refuz de a participa la recoltare din partea medicilor ieşeni, dar că ANT a refuzat să asigure transportul acestora, aşa cum se întâmpla până acum.

„Nu au găsit o soluţie de a ne pune la dispoziţie transport, lucru care este de competenţa coordonatorului naţional. Întrucât coordonatorul naţional nu a putut să îl asigure, eu i-am oferit o soluţie: să se facă prelevarea de către centrul respectiv, şi scuteam timp şi banii pentru deplasarea echipelor chirurgicale, şi să trimită organul printr-o ambulanţă. Dar nu s-a pus problema că nu are cine merge de la noi. Ne-am deplasat şi la Oradea, care e diametral opus, iar atunci, când coordonarea na­ţională o făcea dr. Zota, ne-au trimis un elicopter şi au plecat echipele noastre, au făcut prelevarea şi s-au întors. Dar în condiţiile în care ei nu au avut cum să ne pună la dispoziţie transport, varianta cea mai simplă a fost să nu primim nimic“, a adăugat dr. Raluca Neagu.

Direc­torul ANT spune că va organiza o întâl­nire cu şefii centrelor la începutul anului viitor, unde va fi discutat şi modul în care se va face împărţirea organelor către centre. De asemenea, acesta spune că, tot de anul viitor, când se vor mai face recoltări în zona Moldovei, ambii rinichi vor merge către pacienţii de pe listele de aşteptare din Iaşi.

Comentarii