De Business

Punem punctul pe știi

Scandalul preţurilor mari la electricitate şi gaze: ANRE a demarat acţiuni de control la 6 mari furnizori

vineri, 08 decembrie 2023, 14:53
2 MIN
 Scandalul preţurilor mari la electricitate şi gaze: ANRE a demarat acţiuni de control la 6 mari furnizori

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se află în pline acţiuni de control la 6 mari furnizori de energie electrică, la principalii 3 mari furnizori de gaze, dar şi la traderi, se arată în răspunsurile transmise de către instituţie în urma unor solicitări ale HotNews.ro.

ANRE a observat că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienţii finali, iar cantităţi de energie au fost vândute succesiv, cu scopul de a creşte preţul. Companiile riscă amendă de 5% din cifra de afaceri. Reamintim că HotNews.ro a scris în exclusivitate o serie de articole despre creşterea preţurilor la gaze şi energia electrică, în timp ce pe pieţele europene acestea scad, şi despre cum subvenţionează statul profiturile uriaşe ale furnizorilor. Şi premierul Marcel Ciolacu a reacţionat vineri, cerând atât ministrului, cât şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să verifice furnizorii din România care cresc preţurile în România, în timp ce în Europa scad.

În mod direct, consumatorii finali, atât casnici, cât şi industriali, nu sunt afectaţi de creşterea preţului. Însă, în mod indirect, au de suferit, deoarece este păgubit statul, prin aplicarea schemei de plafonare-compensare. Statul este obligat să suporte diferenţele de preţ, iar în unele cazuri, există suspiciunea că furnizorii şi traderii nu au respectat legislaţia. Până acum, statul a plătit peste 22 miliarde lei către furnizori. Şi urmează multe alte miliarde.

Controalele vizează modul în care au fost respectate prevederile OUG 27/2022 privind schema de plafonare-compensare a preţurilor la electricitate şi gaze. În cursul desfăşurării activităţii specifice de monitorizare a pieţei de energie electrică, ANRE a constatat pentru lunile din semestrul I 2023 valorile ridicate raportate de unii furnizori ca medii ale preţurilor din contractele de furnizare încheiate cu clienţi finali, se arată într-un răspuns al ANRE către HotNews.ro.

Astfel, "ANRE a demarat acţiuni de control la 6 mari furnizori de energie electrică, care vizează verificarea respectării dispoziţiilor OUG nr. 27/2022 privind aplicarea preţului plafonat la clienţii finali noncasnici, precum şi aplicarea preţului plafonat în ofertele-tip adresate clienţilor finali alimentaţi în regim concurenţial, regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă".

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

 

 

 

 

Comentarii