Schelete umane dezgropate în Copou, la şantierul Casa Pogor

joi, 13 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 Schelete umane dezgropate în Copou, la şantierul Casa Pogor

Cel mai probabil, este vorba de doi militari ruşi înhumaţi acolo în vremea ultimului război. În curte a existat până la începutul anilor ’90 un cimitir cu zeci de morminte ale ostaşilor sovietici.

 

La Casa „Vasile Pogor“, clădire aflată în plin şantier de restaurare, lucrătorii au descoperit rămăşiţe umane. Ei au alertat Poliţia, cazul fiind preluat apoi de Institutul de Medicină Legală şi de procurorii Parchetului Militar Iaşi. Este vorba de două schelete, care au fost dezgropate în zona unde urmează să fie amplasat un ascensor pentru persoane cu deficienţe locomotorii. „În luna septembrie, când au fost găsite osemintele, s-a dispus întreruperea lucrărilor, dar proiectul nu se află în mare întârziere“, a declarat, ieri, preşedintele CJ, Maricel Popa. Gheorghe Băean, director tehnic al firmei constructoare şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor, ne-a confirmat incidentul ivit în timpul lucrărilor la clădirea monument istoric. „Ne întârzie un pic, dar sperăm să terminăm la timp“, a spus el.

Băean a precizat că trebuie încheiată mai întâi descărcarea şi cercetarea locului respectiv. În opinia lui, cele două schelete găsite datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Muzeograful Sorin Iftimi, de la Complexul Muzeal Naţional Moldova, ne-a povestit că în Casa Junimii se instalase comandamentul sovietic după ce armata română întorsese armele împotriva Germaniei. „A existat acolo chiar şi un cimitir militar rusesc. În 1990, cei înhumaţi în curtea casei au fost mutaţi la Cimitirul Eternitatea“, ne-a confirmat el, adăugând că, dacă erau într-adevăr militari, ar trebui să fi fost găsite şi alte obiecte: bocanci, centura etc.

În ultimii ani, asemenea oseminte au mai fost găsite la Iaşi, în timpul restaurării Teatrului Naţional şi a clădirii Băncii Naţionale. În acest ultim caz, identificarea a fost mai uşor de făcut, după cum am aflat de la Gheorghe Băean: s-a găsit şi carnetul de serviciu, foarte bine păstrat, care menţiona numele şi gradul militarului german. Atunci a fost anunţată şi Ambasada Germaniei, care a trimis un reprezentant la Iaşi, îşi aminteşte directorul tehnic al Iaşicon SA. (Radu MESNITA)

 

 

Comentarii