Schimbare importantă: analize gratuite cu biletul de trimitere de la medicul de familie în orice judeţ

joi, 26 noiembrie 2020, 02:58
2 MIN
 Schimbare importantă: analize gratuite cu biletul de trimitere de la medicul de familie în orice judeţ

Pacienţii care doresc să îşi facă analizele gratuite nu mai sunt restricţionaţi de obligaţia de a merge în acelaşi judeţ în care medicul de familie are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

Guvernul a aprobat o hotărâre conform căreia aceste servicii medicale paraclinice pot fi acordate oriunde în ţară, doar în baza biletului de trimitere. Această decizie intră în vigoare de la 1 decembrie. „Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a declarat Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Reprezentanţii CNAS spun că astfel va fi redusă birocraţia din sistem, vor fi eliminate evidenţele distincte. Aceştia au mai precizat că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără şi biletele de trimitere pentru specialităţile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an fondurile alocate pentru investigaţii paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei. „Investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice”, au mai specificat reprezentanţii CNAS.

Comentarii