Scrisoarea celor cinci rectori ieşeni pentru autostradă şi Horizon 2020

vineri, 08 ianuarie 2021, 11:55
3 MIN
 Scrisoarea celor cinci rectori ieşeni pentru autostradă şi Horizon 2020

În ultimii şapte ani, cinci universităţi din Iaşi au avut la dispoziţie un potenţial de 80 de miliarde de euro pentru activităţi de cercetare şi inovare printr-un program special al UE. Ultimele date publice arată că au reuşit să atragă granturi de numai 2,4 milioane de euro, echivalentul a 0,003% din fondurile disponibile.

Ştirea care s-a viralizat în Iaşi în ultimele zile din 2020. Rectorii celor cinci mari universităţi ieşene au semnat o scrisoare deschisă privind necesitatea construirii autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, documentul fiind trimis Consiliului Uniunii Europene. Epistola a fost parafată de rectorii Dan Caşcaval (Universitatea Tehnică), Gerard Jităreanu (USAMV), Tudorel Toader (UAIC), Viorel Scripcariu (UMF) şi Aurelian Bălăiţă (Universitatea de Arte). Demersul „materializează, în fapt, dorinţa firească, acută şi vitală pentru dezvoltarea Moldovei în ansamblu şi a Iaşului, centru universitar şi cultural”, a explicat Dan Caşcaval. Emoţionant.

Ştirea care nu a stârnit niciun ecou în Iaşi în ultimele zile din 2020. Cel mai mare program european destinat cercetării de până acum, Horizon 2020, a trecut nebăgat în seamă de mediul universitar din România, în general, şi de mediul universitar ieşean, în particular. Horizon 2020 a pus la dispoziţie, începând din 2014 şi până la sfârşitul anului trecut, 80 de miliarde de euro pentru cercetare şi inovare, 60 de miliarde fiind accesate. Potrivit ultimelor date disponibile, România a atras granturi de numai 250 de milioane de euro, fiind la coada clasamentului european. Ca să înţelegem mai bine pe unde ne situăm, să amintim că, de una singură, Universitatea Oxford a obţinut 460 de milioane de euro, aşadar, aproape dublu comparativ cu toată cercetarea românească, publică şi privată, la un loc.

Dar să revenim la ce ne doare mai tare, aşa-zisul, citez, „Iaşul, centru universitar şi cultural”. În topul naţional, Iaşul figurează pe locul 4 la sume atrase (12,4 milioane de euro), mult în spatele Bucureştiului, Ilfovului şi Clujului. La prima vedere, s-ar putea spune că „se putea şi mai rău”, bine că universităţile din Iaşi apar în top 5. Nimic mai fals. Dacă aruncăm un ochi la beneficiarii locali ai fondurilor Horizon 2020, observăm că universităţile noastre toate la un loc au atras undeva la 2,4 milioane de euro. Principalii beneficiari din Iaşi au fost Institutul de chimie macromoleculară „Petru Poni” (3,2 milioane euro), Institutul Regional de Oncologie (2,74 milioane euro) şi compania Romsoft (2,14 milioane de euro). Două detalii care atrag atenţia. Toate universităţile ieşene la un loc au obţinut de aproape trei ori mai puţine fonduri prin Horizon 2020 decât Universitatea Tehnică din Cluj. Un ONG local – „Asociaţia Mai bine” -a câştigat granturi de 506.000 euro, mai mult decât USAMV şi UMF Iaşi împreună. E de prisos să amintim că în topul european găsim firme, laboratoare şi catedre de „apartament” care au atras fonduri considerabil mai mari decât tot „Iaşul, centru universitar şi cultural”.

Ştirea completă. În ultimii şapte ani, cinci universităţi din Iaşi au avut la dispoziţie un potenţial de 80 de miliarde de euro pentru activităţi de cercetare şi inovare printr-un program special al UE. Ultimele date publice arată că au reuşit să atragă granturi de numai 2,4 milioane de euro, echivalentul a 0,003% din fondurile disponibile. Rectorii acestui consorţiu – identificabil în Europa ca „Horizon 0,003%” – au atenţionat UE, pe un ton cu accente imperative, că oraşul lor trebuie să fie legat de o autostradă spre Vest. Argumentul invocat? Ar fi vorba despre un „centru universitar şi cultural”, afirmaţie mai degrabă contrazisă de cifre. Nu e clar ce va face primul birocrat de la Bruxelles când va citi acest mail, în cazul în care scrisoarea a fost adresată în format electronic, dar sigur nu va fi entuziasmat. 

Rext apărut în secțiunea EDITORIAL Ziarul de Iași

Comentarii