Scurtă interpretare a situaţiei de răscruce a rectorului Tudorel Toader

sâmbătă, 10 august 2019, 01:50
3 MIN
 Scurtă interpretare a situaţiei de răscruce a rectorului Tudorel Toader

După cum ştiţi, sâmbăta ne-am propus să nu facem politică la rubrica noastră, dar suntem oameni, supuşi greşelii, aşa că vă rugăm să ne scuzaţi dacă o să se întâmple asta taman acum. 

Nu putem rezista tentaţiei, deoarece este vorba despre un personaj de o importanţă capitală în târgul nostru, şi nu numai, adică este vorba de rectorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi judecător de Curte Constituţională. Dar ce are domnia sa de a face cu politica aţi putea spune pe bună drepte. Ei, bine, uitaţi-vă ce are. Principalul său suport pentru funcţia de ministru a venit din partea ALDE, chiar dacă a fost asumat de PSD. În continuare, principalul său sprijin politic stă în câţiva oameni din acest partid. Când, deodată, apare cererea unei comisii importante la nivel naţional, adresată ministrului Învăţământului, de a-l demite pe rectorul Tudorel, pentru că nu exprimă un punct de vedere în legătură cu un plagiat evident dintr-o teză de doctorat pe care a coordonat-o.

În ipostaze obişnuite, adică în cazul în care susţinătorii săi fac parte din Guvern, cererea respectivă este, academic spus, frecţie la picior de lemn. Nici un ministru nu dă curs unei asemenea doleanţe fără să ceară acceptul şefilor, adică al liderilor coaliţiei.

Dar dacă ALDE iese de la guvernare? Dacă iese, nu numai că întreaga României va simţi un gol în stomac, dar mai mult ca sigur că PSD va căuta să dea un pumn în freză oamenilor lui Tăriceanu, schimbând, prin urmare miniştrii, secretarii de stat, directorii de deconcertate etc. În aceste condiţii, a da curs cererii CNATCDU de suspendare a rectorului Toader ar fi cel mai simplu, util şi plăcut lucru pentru ministrul Educaţiei. Foarte bine, astea ar fi simţămintele din partea ministrului. Dar cum s-ar simţi pe partea cealaltă, a rectorului, o asemenea măsură? Ei, aici e altă mâncare de peşte, care de obicei se lasă cu tremurături, ameţeli şi, în unele cazuri, chiar cu internări pe fapt de seară la bolniţă.

O cerere ciudată la Primărie

O cerere ciudată ar fi fost primită, chipurile, de registratura Primăriei din oraşul nostru, de la un cetăţean proaspăt căsătorit, care vrea să-şi construiască o casă cu parter şi verandă pe un teren de la graniţa oraşului nostru cu Tomeştiul. Acesta îi cere primarului, nu autorizaţie de construcţie, sau alte acte necesare în acest caz, ci ceva cu totul nemaiauzit. El îl roagă pe edilul oraşului să-i spună numele şi să-i faciliteze o întâlnire cu naşii de la botezul ultimului copil al primarului.

“Domnule primar, naşii copilului dumneavoastră, spune petiţionarul, au invitat la botez, după cum aţi declarat în presă, pe mai toţi dezvoltatorii imobiliari din Iaşi, iar în felul acesta dumneavoastră aţi câştigat 150.000 de euro, pe care, negreşit, i-aţi trecut în declaraţia de avere. Socot că, dacă îi conving să fie naşi şi viitorului meu copil, pot să strâng măcar 100.000, bani cu care să-mi ridic o casă cu parter şi verandă, pe un teren al unui văr de-al meu, care lucrează la Malmo, în Suedia, într-un restaurant cu mâncare grecească”, mai spune în scrisoare misteriosul adresant.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii