Se conturează tabloul Cupei Mondiale

joi, 31 martie 2022, 01:43
3 MIN
 Se conturează tabloul  Cupei Mondiale

EUROPA. Reprezentativele Portugaliei şi Poloniei au obţinut calificarea la Cupa Mondială din Qatar, după meciurile jucate, ieri, în finalele play-off-ului preliminariilor europene. Pe traseul C, Portugalia a învins, acasă, cu 2-0, pe Macedonia de Nord, prin reuşitele lui Bruno Fernandes din minutele 32 şi 65. Cristiano Ronaldo a oferit pasa decisivă la primul gol. Pentru vedeta de la Manchester United, va fi a cincea Cupă Mondială din carieră.

Pe traseul B, Polonia a întrecut, tot pe teren propriu şi tot cu 2-0, echipa Suediei. Au marcat Lewandowski ('49- penalty) şi Zielinski ('43).Ultima echipă europeană calificată la turneul final va fi cunoscută în vară. FIFA a amânat pentru luna iunie meciul Scoţia – Ucraina de pe traseul A al play-off-ului pentru Cupa Mondială din Qatar. Învingătoarea acestui joc va întâlni, tot în iunie, Ţara Galilor, în finala care va stabil una dintre echipele calificate la turneul final.

* AMSUD: Peru a obţinut locul în barajul intercontinental pentru Cupa Mondială din Qatar, după ce a ocupat locul V în grupa preliminară sud-americană a competiţiei. Peru a învins pe teren propriu, cu scorul de 2-0, pe Paraguay, după reuşitele lui Lapadula ('5) şi Yotun ('42), în ultima etapă a preliminariilor.Reprezentativele din Chile, scor 0-2, acasă, cu Uruguay, şi Columbia, 1-0, în deplasare, cu Venezuela, ratează participarea la turneul final. Brazilia, Argentina, Uruguay şi Ecuador au obţinut calificare directă la turneul final după ce au ocupat primele patru locuri în grupă. Peru va juca, în 13 sau 14 iunie, în Qatar, un meci de baraj pentru biletele la turneul final, cu câştigătoarea fazei a patra a preliminariilor asiatice, o partidă ce va opune, la 7 iunie, la Doha, Australia şi Emiratele Arabe Unite. 

*AFRICA: Campioana Africii, Senegal, s-a calificat după ce a învins Egiptul la loviturile de departajare”Leii din Teranga” s-au impus cu 1-0, egalând situaţia la general, după ce Egiptul se impusese în tur cu acelaşi scor. Golul a fos marcat de Dia în min. 3.În prelungiri nu s-a întâmplat nimic, astfel că s-a ajuns la loviturile de departajare, gazdele având câştig de cauză, ca şi în finala Cupei Africii pe Naţiuni. Ghana, 1-1 cu Nigeria în deplasare (în tur, 0-0). Camerun s-a calificat la fel de dramatic, impunându-se în deplasare în faţa Algeriei cu 2-1, după ce pierduse acasă cu 0-1. „Leii neîmblânziţi” au marcat golul victoriei în min. 120+4, prin Ekambi, atacantul de la Lyon. S-a calificat şi Ghana, 1-1 în deplasare cu Nigeria, după 0-0 în tur.Spre deosebire de Europa, în Africa a rămas în vigoare regula golurilor marcate în deplasare. Naţionala Marocului a câştigat fără drept de apel cu RD Congo, scor 4-1, în tur, 1-1 la Kinshasa), iar Tunisia şi Mali au remizat fără gol, după ce în prima manşă nord-africanii se impuneau cu 1-0.

*ASIA.Echipa Emiratelor Arabe Unite a trecut la limită de Coreea de Sud, cu 1-0, graţie reuşitei lui Harib Abdalla Suhail ('54). Iranul şi Arabia Saudită au câştigat cele două grupe, profitând de paşii greşiţi făcuţi de Coreea de Sud şi Japonia (1-1 acasă cuVietnam). Celelalte patru echipe calificate din zona Asia sunt Iran, Coreea de Sud, Japonia şi Arabia Saudită.

Până în prezent, 27 de reprezentative şi-au asigurat calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din Qatar, programat între 21 noiembrie şi 18 decembrie, rămânând cinci locuri disponibile. Din Europa rămâne in discuţie un loc, care va fi ocupat,de Ucraina, Scoţia sau Ţara Galilor, în urma barajelor, Alte două locuri vor fi ocupate, aproape sigur din zona CONCACAF, de Mexic şi SUA care mai au de jucat un meci în preliminarii (Mexic – El Salvador, Costa Rica – SUA), echipa de pe locul IV (probabil Costa Rica) urmând a juca un baraj cu reprezentanta Oceaniei, Noua Zeelandă sau Solomon. De asemenea, mai este în discuţie barajul intercontinental, dintre EAU şi Peru.

 

Comentarii