Se inaugurează Casa Universitarilor. Hruba mare din curte a fost transformată în loc de servit masa

miercuri, 14 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Se inaugurează Casa Universitarilor. Hruba mare din curte a fost transformată în loc de servit masa

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a intrat pe ultimă sută de metri cu lucrările la Casa Universitarilor: după ce vor fi finalizate o parte dintre amenajările rămase în spatele clădirii, va începe procesul de recepţie a lucrărilor. 

Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că speranţa universităţii este ca recepţia şi mobilarea să fie finalizate în luna octombrie, iar spre finalul lunii să fie organizată şi deschiderea oficială. De altfel, o parte dintre mobilier a început să şi ajungă deja, sălile fiind amenajate în această perioadă. „Se va finaliza o porţiune de 100 de metri de lucrări de amplasare a pavelelor în spatele clădirii, iar în toamnă sigur vom inaugura. Vorbeam ieri cu departamentul tehnic de la noi de la universitate şi mi-au transmis că au primit asigurări de la constructor că după 23 septembrie va începe predarea obiectivului, care va dura două-trei săptămâni, timp în care vom mai primi suplimentar şi mobilierul”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Una dintre noutăţile pe care le va avea clădirea faţă de felul în care era amenajată înainte de 2010, ultimii ani în care a fost deschisă, este deschiderea unui spaţiu subteran de servit masa. După preluarea obiectivului în patrimoniul universităţii a fost descoperit un beci lung, care se întinde în subsolul întregii curţi, spre bulevard, care era folosit ca spaţiu de depozitare.

După ce a fost reabilitat şi reamenajat, spaţiul va fi deschis ca un loc de servit masa pentru clienţii Casei Universitarilor. „Era un spaţiu plin cu materiale reziduale, lăzi, vechituri: un depozit în care îţi era frică să intri că era afectată structura de rezistenţă. Acum e refăcut complet, iar în zona centrală se poate face o masă rotundă, de 10-20 de persoane, iar pe laterale, în stânga şi în dreapta, mese mici, cu două scaune, unde oamenii pot să meargă şi să stea la fel ca în spaţiile interioare”, a mai declarat rectorul.

Casa Universitarilor îşi va păstra conceptul: va fi o zonă de servit masa la parter, cum a fost şi în trecut, iar partea superioară, la etaj, vor fi zone dedicate activităţilor culturale sau a conferinţelor, fiind săli de dimensiuni mai mari.

Comentarii