Secretele cafelei. Arabica sau robusta? Espresso sau la filtru?

luni, 24 ianuarie 2022, 18:24
2 MIN
 Secretele cafelei. Arabica sau robusta? Espresso sau la filtru?

Vicecampionul mondial la prăjit cafea, Bogdan Georgescu, consideră că o cafea bună nu depinde de aparatul folosit pentru prepararea ei, ci de calitatea cafelei.

În principal, nu ar trebui să punem nimic în cafea, ea ar trebui să dezvolte în timpul prăjirii până la o mie de compuși aromatici, nu mai există niciun alt aliment la care să se întâmple asta. De exemplu, dacă avem o cafea proastă și amară și dacă îi punem zahăr, ea va fi dulce. Nu va fi mai bună, ci va fi doar mai dulce.

Nu aparatul face o cafea bună, ci cafeaua în sine. Pot să am o sculă foarte scumpă, dacă am o cafea proastă, atunci va fi prost și rezultatul final. O cafea bună înseamnă o cafea proaspăt prăjită și nearsă.

Sunt 124 de soiuri de cafea, dar la nivel mondial, se folosesc două tipuri de cafea: arabica (în proportie de 60 %) și robusta (în proporție de 40%). Arabica are mai puțină cofeină și mai mult gust, robusta are mai puțin gust și mai multă cofeină.

Nivelul de cofeină din ceașcă este dat de metoda de extracție – dacă fac un filtru și un espresso, eu folosesc tot 20 de grame de cafea. La espresso, cafeaua stă împreună cu apa 30 de secunde, la filtru stă 3 minute. Deci, este mai multă cofeină în filtru, chiar dacă la nivel de mit se crede că te poti trezi mai bine dacă bei un espresso. În realitate, te trezești mai bine dacă bei o cafea făcută la filtru.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii