Secretele podului cu care studenţii Politehnicii ieşene au câştigat Premiul I la Istanbul. Concurs lângă podul cu cea mai mare deschidere din lume

marți, 23 mai 2023, 01:50
4 MIN
 Secretele podului cu care studenţii Politehnicii ieşene au câştigat Premiul I la Istanbul. Concurs lângă podul cu cea mai mare deschidere din lume

O echipă formată din studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii (FCI) a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a reuşit să obţină locul I la Concursul Internaţional de Poduri „Design&Construct 2023”, desfăşurat la Universitatea Bogazici din Istanbul. A fost singura echipă care a participat din România, alături de alte două echipe din Polonia şi nouă din Turcia.

„Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare şi la detaliile de execuţie. Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori şi a început execuţia structurii în laboratoarele facultăţii. Confecţionarea elementelor podului s-a realizat în laboratoarele FCI de către studenţi împreună cu tehnicianul facultăţii”, a declarat şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă

Este a X-a ediţie la care participă o echipă de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi. În fiecare an au obţinut câte un premiu, însă acum au luat locul I pentru întreaga competiţie, bifând poziţiile de la rezistenţă, timp de montaj şi greutate-structură.

Echipa MIMAR

Echipa TUIASI a fost formată din studenţii Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă şi Cosmin-Gabriel Deleanu. Toţi sunt studenţi în anul al IV-lea la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, specializarea Căi Ferate Drumuri şi Poduri. În realizarea proiectului li s-a alăturat şi Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, care este masterand cu bursă Erasmus. Echipa a fost coordonată de şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă, cadru didactic în cadrul facultăţii.

Pentru participarea la Concursul Internaţional de Poduri „Design&Construct 2023”, era nevoie de o echipă de doar cinci persoane, astfel încât au participat doar Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei şi Adrian Ilucă. Echipa se numeşte MIMAR Team, numele provenind chiar de la iniţialele membrilor echipei. În limba turcă, „mimar” înseamnă „arhitect”, iar Mirabela, membră a echipei, spune că numele le-a fost predestinat, pentru că „podurile se numesc şi lucrări de artă”.

Au făcut totul de la 0

Podul trebuia construit peste un obstacol de 6 metri, însă, pentru construcţia acestuia, echipa avea de respectat mai multe reguli. Locul în care s-a desfăşurat construcţia podului a fost delimitat cu benzi, astfel încât să fie indicate apa şi malurile. Doar un membru al MIMAR Team, barja, se putea deplasa pe o albie de râu, iar restul aveau rolul unor macarale. Ei nu aveau să transporte mai mult de trei elemente asamblate în acelaşi timp, pentru că ar fi depăşit capacitatea unei macarale. La început, toate elementele trebuiau să fie în zona de depozitare, pe un mal şi pe altul.

Podul de anul acesta a fost făcut din ţeavă şi bare subţiri, având o greutate de 82,5 kilograme. Rezistenţa obţinută a fost de 1,25 tone.

„Competiţia din Turcia a reprezentat o perioadă marcantă din viaţa mea. Partea mea de proiect a fost mai mult în zona de proiectare, adică am gândit structura împreună cu Alessandro, colegul venit cu Erasmus. Am hotărât ce materiale să folosim, tipul de oţel şi dimensiunile. Am fost implicat şi pe partea de execuţie, mai ales la staţia rutieră, unde lucram de dimineaţă până dimineaţă. A fost foarte bine că am făcut podul de la 0, pentru că ne-am format ca echipă”, a spus Sorin Cristea, membru al echipei de la TUIASI.

Construcţia podului a durat 39 de minute, cu tot cu două minute de penalizare. Penalizările au fost reprezentate de scăparea unei chei şi a unui şurub. „Nu avem voi să scăpăm nimic, pentru că se consideră că ar cădea în apă. Noi suntem ca nişte macarale. Dacă am scăpat ceva, nu avem cum să mai luăm din apă. Aceasta era penalizare de un minut, însă tot penalizare am fi primit şi dacă încălcam linia, doar că ar fi fost 3 minute”, a explicat Adrian Ilucă.

Locul I şi 15.000 de lire turceşti

La ediţia de anul acesta echipa de studenţi din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi a reuşit să obţină mai multe premii:

  • Locul I pe întreaga competiţie şi un premiu în valoare de 15.000 de lire turceşti;
  • Locul I la proba rezistenţă, acolo unde structura cu o greutate de numai 82,5 de kilograme a reuşit să susţină greutatea de 1,25 de tone;
  • Locul I la proba de montaj contra timp, acolo unde în numai 39 de minute, cu tot cu penalizări, studenţii au reuşit să asambleze structura metalică conform regulilor concursului;
  • Locul al II-lea la proba de greutate structură, cu o greutate de numai 82,5 de kilograme, structura trebuia să asigure o lungime de cel puţin 6 metri: coroborat cu rezistenţa foarte bună a structurii, proiectarea podului studenţilor TUIASI a fost desemnată cea mai bună din competiţie.

Concursul a avut loc în perioada 8-12 mai 2023, timp de o săptămână, la universitatea gazdă, iar studenţii au avut şansa să viziteze şi podul peste strâmtoarea Dardanele, care are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

Comentarii