Popa le-a recomandat consilierilor PSD să nu voteze proiectele lui Chirica

Şedinţă cu scântei la Primărie din cauza a trei schimburi şi 11 vânzări de terenuri

miercuri, 31 octombrie 2018, 02:50
4 MIN
 Şedinţă cu scântei la Primărie din cauza a trei schimburi şi 11 vânzări de terenuri

Consilierii locali se reunesc astăzi într-o şedinţă de plen ce se anunţă a fi una tensionată. Mai multe proiecte incluse pe ordinea de zi au stârnit controverse în spaţiul public: de la schimburi şi vânzări de terenuri şi până la evaluări „suspecte” ale unor potenţiale investiţii. În cazul terenurilor, proiectele propuse de executivul municipalităţii trebuie aprobate de o majoritate largă din Consiliul Local (18 din 27 consilieri). Potrivit unor surse politice, această majoritate ar urma să nu fie îndeplinită, cel puţin în cazul schimburilor propuse de executiv. 

Social-democraţii deţin majoritatea simplă în CL (14 voturi), iar cei mai mulţi dintre consilieri PSD îl sprijină pe primarul Mihai Chirica, în timp ce alţii încearcă să fie în linia partidului trasată de şeful PSD Iaşi, Maricel Popa. Deseori, majoritatea PSD este completată cu voturile venite de la ALDE (2) şi PMP (2), astfel încât să poată fi aprobate şi hotărâri ce ţin de gestionarea patrimoniului. În orice caz, chiar şi o singură absenţă de la vot din partea PSD este echivalentă cu respingerea proiectelor, PNL (8 consilieri) şi USR (un consilier) votând, de obicei, împotriva proiectelor ce stârnesc controverse în spaţiul public. În ceea ce priveşte investiţiile, este vorba despre estimarea lucrărilor de restaurare a Casei Callimachi, indicatori tehnico-economici contestaţi de conducerea PSD Iaşi, dar şi de către unii consilieri liberali.

Proiectul care a stârnit cele mai multe reacţii publice vizează cedarea de către Primărie a cinci terenuri (patru sunt centrale) în schimbul unui teren de lângă Teatrul Naţional. Municipalitatea ar urma să intre în posesia unui teren de 6.626 mp şi a două clădiri de lângă Teatrul Naţional (pe amplasamentul fostei Şcoli Pavelcu) şi ar putea să-şi întregească proprietatea din zonă până la 10.000 mp. Însă nu e clar ce destinaţie ar putea avea acel teren în viitor: primarul Chirica anunţând ba parcare subterană, ba parc, ba construirea unei instituţii de cultură. În schimb, Primăria cedează patru suprafeţe ce însumează aproape 10.000 mp în zona precum Elena Doamna (1.724 mp), în spatele Facultăţii de Textile (5.570 mp pe str. Zimbrului), Nicolina (375 mp lângă str. Răzoarelor) şi fosta parcare din spatele sediului BRD (2.142 mp, str. Bărboi). Toate terenurile, cu excepţia ultimului, întregesc proprietăţi existente ale firmei M.Chim şi unde omul de afaceri Cristin Zămosteanu, patronul companiei, are proiecte imobiliare în derulare. Liberalii au anunţat de mai mult timp că se împotrivesc acestui schimb acuzând subevaluări ale suprafeţelor Primăriei şi faptul că primarul Mihai Chirica l-ar favoriza pe dezvoltatorul imobiliar. „Sunt doar vorbe în vânt, tot ce se face în aceste tipuri de proiecte se face prin expertize. Eu personal nu cunosc experţii şi nici nu vreau să-i cunosc, ei sunt independenţi, nu lucrează în Primărie. (…) Vor să transforme interesele oraşului într-o bătălie politică stearpă, fără rezultat şi care nu va aduce nimic bun pentru ieşeni”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica. Liberalii spun că schimbul este „în beneficiul exclusiv al unui dezvoltator apropiat de conducerea Primăriei”.

„Ne opunem acestui schimb de terenuri păgubos pentru Iaşi”, a declarat consilierul PNL Răzvan Timofciuc. În ceea ce-i priveşte pe social-democraţi, ei oscilează între Chirica şi Popa, cel din urmă recomandându-le să nu voteze. „Eu le-am propus să nu voteze, dar nu pot vota eu în locul lor”, a spus şeful PSD Iaşi, Maricel Popa. Există o mare posibilitate ca proiectul să nu mai fie supus la vot şi să fie scos de pe ordinea de zi, conform unor surse din CL. Aceeaşi soartă ar putea să o aibă şi celelalte două schimburi de terenuri propuse în baza solicitării unor alţi investitori imobiliari (Manuela Pohoaţă şi, respectiv, Ionel Budeanu). Unul vizează cedarea din patrimoniul public a unei suprafeţe din zona centrală (836 mp pe str. Moldovei) la schimb cu două terenuri din Copou (431 mp) şi zona str. Bărboi (380 mp). În cel de-al doilea caz este vorba despre un teren pe care Primăria îl cedează în Tătăraşi pentru un altul din apropiere, fiecare suprafaţă având 523 mp. Totuşi, alte 11 proiecte de hotărâre ce vizează vânzări de terenuri ar putea să fie aprobate. Suprafeţele sunt cuprinse între 6 şi 183 mp, iar, cel puţin în cazul PSD, „recomandarea” şefilor filialei este ca social-democraţii să nu voteze proiectele ce vizează suprafeţe mai mari.

Pe cele 11 terenuri, Primăria ar putea încasa circa 200.000 euro. „Pe suprafeţe mai mari de 300-400 mp pot fi amenajate spaţii verzi, nu să fie vândute. Iaşul are un deficit de spaţii verzi”, a comentat şeful PSD Iaşi, Maricel Popa. Un proiect de hotărâre care va isca dezbateri în plen face referire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru restaurarea Casei Callimachi. „Mi se pare o aberaţie să dai 1 milion de euro pe Casa Callimachi (Primăria a achiziţionat imobilul în noiembrie 2017, n.r.), iar apoi să o reabilitezi cu 4 milioane euro, păi e mai scumpă decât palatul lui Becali. Eu am recomandat (consilierilor PSD, n.r.) să solicite o nouă evaluare”, a mai spus şeful PSD Iaşi. 

 

 

Comentarii