Şedinţă explozivă azi la Consiliul Judeţean. PNL – Nu s-a respectat legea. PSD – Bambilici politic

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:50
4 MIN
 Şedinţă explozivă azi la Consiliul Judeţean. PNL – Nu s-a respectat legea. PSD – Bambilici politic

Dezbaterea proiectelor de hotărâre nu a mai avut loc ieri, în comisiile de specialitate. Consilierii PSD au părăsit sala după ce opoziţia a revendicat preşedinţia de şedinţă. Propunerile de pe ordinea de zi nu pot fi adoptate fără avizul comisiilor, dar liderii PSD ne-au declarat aseară că „şedinţa va avea loc, cu respectarea tuturor procedurilor legale“.

„PSD sabotează funcţionarea Consiliului Judeţean“, au anunţat, ieri, liberalii. Un comunicat primit la redacţie precizează că aleşii PSD au părăsit sala în care comisiile de specialitate reunite urmau să examineze cele 32 de proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi. „Asistăm la un derapaj grav de responsabilitate din partea consilierilor judeţeni PSD. Din păcate, toate cele 32 de proiecte care urmau să intre pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de mâine (miercuri, n.r.) vor suferi întârzieri, iar mâine se va lua act că proiectele de pe ordinea de zi nu au avizele de la comisii. Chiar dacă sunt consultative, legea prevede obligativitatea existenţei lor“, se arată în mesajul menţionat.

Totul a pornit de la propunerea consilierilor PNL şi PMP de a alege un nou preşedinte de şedinţă. De la începutul mandatului, acest rol aparţine lui Cristian Stanciu, liderul grupului PSD din Consiliul Judeţean. „La nivelul plenului deliberativ al Consiliului Judeţean există, în acest moment, convingerea că PSD a pierdut majoritatea. Din acest motiv, aleşii judeţeni PSD au părăsit sala în care urma să aibă loc şedinţa comisiilor reunite“, a declarat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni ai PNL.

„Scenarii şi ipoteze fără acoperire în realitate“

De cealaltă parte, Cristian Stanciu invocă încălcarea unei înţelegeri stabilite în 2016 şi susţine că şedinţa de astăzi va avea loc, aşa cum s-a stabilit, fără modificări importante pe ordinea de zi. „Din păcate, ca de obicei, colegii de la PNL fac scenarii şi înaintează ipoteze fără acoperire în realitate. Probabil că ultimele evenimente de la Bucureşti, legate de moţiune, le-a afectat raţionamentul şi au început la fel la nivel local“, a descris liderul consilierilor PSD cererea formulată de omologul său de la PNL. El a recunoscut că aleşii majorităţii au lipsit în număr destul de mare la şedinţa de ieri şi că opoziţia a prins momentul ca să solicite preşedinţia şedinţei comisiilor reunite.

„Îi anunţ pe colegii de la PNL că şedinţa va avea loc, cu respectarea tuturor procedurilor legale, dincolo de bambiliciul politic pe care dumnealor îl generează“, a încheiat Cristian Stanciu.

Ce scrie în ordonanţă

Totuşi, Codul administrativ adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă emisă pe 3 iulie de Guvernul Dăncilă precizează la art. 136 că fiecare proiect înscris pe ordinea de zi este supus dezbaterii „numai dacă este însoţit de avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate“ (alin. 8, lit. c). Prin urmare, după „sabotajul“ de ieri, e de aşteptat ca aceste comisii să se reunească – de data asta separat – azi-dimineaţă, înaintea şedinţei. Rămâne de văzut cine va participa, dacă va exista cvorumul necesar şi în câtă cunoştinţă de cauză se vor acorda avizele pentru fiecare, dat fiind timpul limitat de ora începerii şedinţei CJ (10.00). Unele proiecte de hotărâre trebuie să treacă prin mai multe comisii.

Proiectele fierbinţi

Între cele 32 de proiecte – sau câte vor mai rămâne până la urmă pe ordinea de zi – nu se regăseşte cel privind preluarea la CJ a Casei Studenţilor. Luna trecută, proiectul a fost respins, liberalii cerând un raport privind destinaţia viitoare a clădirii şi a activităţilor care se vor desfăşura aici (organizaţiile studenţeşti, Filarmonica etc.). Preşedintele CJ, Maricel Popa, ne-a declarat că acest proiect va fi supus dezbaterii la următoarea şedinţă, în noiembrie.

Propunerile care vor genera cu siguranţă discuţii aprinse sunt cele legate de Aeroport: concesionarea a 7.800 mp de teren în incinta regiei pentru realizarea unui centru de mentenanţă pentru elicoptere, despre care ziarul nostru a scris deja, şi constituirea unei comisii de analiză a îndeplinirii indicatorilor asumaţi de administraţia aerogării. Liberalii, prin vocea liderului Romeo Vatră, şi-au manifestat deja nemulţumirea, arătând că indicatorii principali – traficul de pasageri, profitul şi investiţiile importante – nu au fost realizaţi 100 la sută. 

 

 

Comentarii