Şeful Secţiei V Poliţie a ajuns dator vândut, după un credit în CHF. Obligat de judecători să plătească cheltuielile de întreţinere uriaşe la asociaţie

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Şeful Secţiei V Poliţie a ajuns dator vândut, după un credit în CHF. Obligat de judecători să plătească cheltuielile de întreţinere uriaşe la asociaţie

Şeful Secţiei V Poliţie (Bularga) a ajuns dator vândut. Magistraţii Tribunalului l-au obligat pe acesta la plata unei sume considerabile reprezentând datorii la întreţinere şi penalităţile aferente. Judecătorii nu au acceptat nici măcar solicitarea lui Alexandru Hordilă ca plata datoriilor să fie eşalonată.

Problemele lui Hordilă au început în 2007 când, ca mulţi alţii, a contractat un credit în franci elveţieni pentru achiziţionarea unui apartament în CUG. La acea dată, Hordilă era şeful Poliţiei Locale. Criza economică a dus la reducerea drastică a veniturilor lui şi ale soţiei sale, francul elveţian a fost puternic revalorizat, iar rata la bancă a crescut puternic. Restanţele la întreţinere au început să se adune, iar asociaţia de proprietari l-a dat în judecată pentru recuperarea datoriilor. În urma unui prim proces, poliţistul a ajuns să fie executat silit în 2014. Nu a fost singurul, Hordilă fiind din nou dat în judecată, în 2014 şi 2016.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit nici în anii următori, iar în 2019 se ajungea la un nou proces. În acţiunea depusă la Judecătorie, asociaţia de proprietari a cerut obligarea lui Hordilă la plata a 19.147 lei reprezentând cheltuieli de întreţinere aferente perioadei iunie 2016-mai 2019 şi a sumei de 14.202 lei, penalităţi. În plus, asociaţia a solicitat şi 10.567 lei, reprezentând penalizările care se acumulaseră la vechea restanţă, de 27.400 lei, pe care Hordilă o plătise treptat prin executarea silită. În total, asociaţia pretindea astfel aproximativ 43.900 lei.

În instanţă, Hordilă nu a contestat faptul că avea datorii. A solicitat însă efectuarea unei expertize contabile pentru stabilirea exactă a sumelor datorate şi explicaţii cu privire la al doilea rând de penalităţi, de 10.567 lei, despre care a precizat că nu înţelege cum au fost calculate. De asemenea, a invocat prescrierea datoriilor dinainte de octombrie 2016 şi autoritatea de lucru judecat faţă de hotărârile pronunţate în litigiile anterioare. Această excepţie a fost respinsă de judecători. Între asociaţie şi Hordilă mai avuseseră loc procese, dar acestea vizau alte sume, nu cele pretinse acum. în schimb, într-adevăr, unele datorii se prescriseseră. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au acceptat eliminarea din suma pretinsă de asociaţie a 845,41 lei datorii şi a 845,41 lei penalităţi aferente perioadei iunie-august 2016.

Expertiza efectuată în cauză a stabilit o valoare finală a datoriilor la întreţinere de 18.010,66 lei, cu penalităţi aferente de 13.356,42 lei. Hordilă a scăpat totuşi de plata celui de-al doilea rând de penalităţi, de 10.567 lei. „În condiţiile în care nu a fost individualizată suma, nu a fost indicată perioada pentru care a fost calculată şi nu a fost prezentat modul de calcul al acesteia, pretenţia reclamantei este nefondată şi urmează a fi respinsă”, au explicat judecătorii. Hordilă a fost obligat de Judecătorie la plata unei sume totale de 31.367 lei. Tribunalul a respins miercuri apelurile declarate de Hordilă şi de asociaţia de proprietari, sentinţa Judecătoriei rămânând astfel definitivă.

Comentarii