Sferturile Cupei Mondiale sub lupă

joi, 05 iulie 2018, 01:43
4 MIN
 Sferturile Cupei Mondiale sub lupă

Franţa are amintiri neplăcute cu Uruguay. La Samara va fi primul duel  “care pe care” dintre Suedia şi Anglia

Ca şi în cazul optimilor de finală, vă prezentăm antecedentele întâlnirilor pe care le vom vedea vineri şi sâmbătă în cadrul Cupei Mondiale din Rusia.

* Franţa – Uruguay (vineri, 6 iulie, ora 17:00, la Nijnii Novgorod). Prima întâlnire dintre cele două echipe la Cupa Mondială s-a petrecut în 1966 în Anglia, la Londra. Cum era de aşteptat la ora aceea, sud-americanii s-au impus cu 2-1, deşi echipa Franţei a condus cu 2-1 printr-un gol marcat din penalty. De altfel “les bleus” au părăsit competiţia din grupe, în timp ce echipa celestă a mai făcut un pas înainte. Celelalte două întâlniri, încheiate fără gol, au coincis cu cele mai slabe prestaţii “cocoşeşti” din perioada contemporană. Ambele aceste situaţii nefericte au urmat unor performanţe remarcabile, respectiv după titlul mondial din 1998 şi după finala jucată în 2006 şi pierdută la lovituri de departajare în faţa Italiei. Însă în 2002 şi 2010, Franţa a încheiat competiţia pe ultimul loc în grupă. În 2002, în Coreea, după eşecul ruşinos din meciul de deschidere cu Senegal, “les bleus” au întâlnit Uruguay şi au terminat la egalitate, 0-0. Pe lângă absenţa lui Zidane, considerată drept o calamitate naţională, francezii l-au mai pierdut şi pe Thierry Henri, eliminat încă din prima repriză. Ei au rezistat cu remiza, dar fără “Zizou” şi “Titi” au pierdut şi meciul cu Danemarca fiind eliminaţi. În 2010, partida Franţa- Uruguay a fost prima pentru cele două echipe din Mondialul vuvuzelelor”. Tot 0-0 a fost, tot cu un jucător eliminat (de data asta, uruguayan, mijlocaşul Lodeiro), iar Franţa pregătită de antrenorul-horoscop Raymond Domenech a ieşit pe ultimul loc. Dacă, sâmbătă, Franţa ar învinge Uruguay, ar fi o premieră pentru Cupa Mondială. Mbappé şi Griezmann vor fi acolo, Suarez, aşişderea, poate refacerea lui Cavani să fie cheia meciului.

* Brazilia – Belgia (vineri, ora 21:00, la Kazan). Lucrurile sunt aici mai simple: o singură întâlnire, disputată în 2002 în optimi. Ediţia aceasta asiatică a adus al cincilea triumf mondial Braziliei şi ultimul până acum. Belgia, după prestaţiile dezamăgitoare de la “Coupe du Monde” 1998 şi Euro 2000 a arătat o faţă promiţătoare, iar înfrângerea cu 0-2 de la Kobe a fost considerată de unii comentatori drept nemeritată. A fost 0-0 la pauză, însă cu un gol anulat incorect lui Marc Wilmots. În partea a doua, starurile Rivaldo şi Ronaldo au înscris golurile şi Brazilia lui Luiz Felipe Scolari şi-a continuat drumul. Va fi o înfruntare complicată pentru ambele echipe. În mod cert, belgienii nu vor trata jocul cu lejeritatea din întâlnirea cu Japonia, iar Brazilia trebuie să joace mult mai bine decât până acum pentru a se impune.

* Suedia – Anglia (sâmbătă 7 iulie, ora 17:00, la Samara). Două întâlniri în Cupa Mondială, care au stârnit zâmbete şi ironii, întrucât au coincis cu perioada în care cele două echipe au fost antrenate de tehnicieni suedezi. Anglia de celebrul Sven-Göran Eriksson, iar “patria mumă” de tandemul Lars Lågerbäck – Tommy Söderberg. Ambele s-au încheiat la egalitate. În 2002, a fost primul meci în grupa B şi s-a încheiat 1-1, după reuşitele lui Niclas Alexandersson şi Sol Campbell. Se mai întâmplă, însă, ca meciuri de genul acesta în prima rundă să se încheie egalitate, datorită prudenţei. Însă după patru ani, în Germania, a fost ultimul meci şi rezultatul de egalitate era suficient pentru a conserva calificarea Suediei în optimi. De data asta, a fost 2-2. Joe Cole şi Steven Gerrard, respectiv, Henrik Larsson şi Marcus Allback au fost semnatarii.  Paraguayenii, perdanţii acestei grupe, nu  au vorbit prea frumos de “remiză. Mai trebuie spus că Anglia şi Suedia s-au întâlnit de două ori şi în turneele finale europene. În 1992, pe pământ suedez, gazdele au câştigat cu 2-1, calificându-se în semifinale, iar în 2014, în Ucraina, a fost 3-2 pentru Anglia, suedezii fiind eliminaţi. Meciul de la Samara va fi primul duel anglo-suedez din categoria “care pe care”.

* Rusia – Croaţia (sâmbătă, ora 21:00, la Soci). Un duel în premieră la Cupa Mondială. Valoarea superioară a croaţilor, cu cvartetul Rakitic-Modric-Perisic-Mandzukic este incontestabilă, dar parcă aşa se spunea şi despre Spania, nu? (Nic. G)

Comentarii