Și-a falsificat diploma ca să fie consiliera președintelui CJ. Procurorii o trimit in judecată

marți, 31 mai 2022, 23:12
4 MIN
 Și-a falsificat diploma ca să fie consiliera președintelui CJ. Procurorii o trimit in judecată

Un consilier judeţean PSD va da ochii cu judecătorii după ce şi-ar fi falsificat actele de studii.

 Lăcrămioara Ursu a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi înşelăciune. „În fapt, s-a reţinut că, la o dată neprecizată, anterior lunii septembrie 2019, inculpata U.L. a determinat persoane necunoscute să falsifice diploma de licenţă care creează aparenţa că este eliberată de o universitate din Cahul – Republica Moldova, pe numele inculpatei, oferind în acest scop datele sale de identificare. Ulterior, în data de 21.09.2019, a folosit diploma de licenţă falsă şi un curriculum vitae, care conţinea de asemenea date neadevărate, la angajarea în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, unde, după ce a fost angajată în funcţia de consilier personal al Preşedintelul Consiliului Judeţean Iaşi, a fost remunerată conform grilei de salarizare pentru studii superioare, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Judeţean Iaşi dispuse în acest sens”, a precizat prim-procurul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu. Lăcrămioara Ursu a fost pusă sub control judiciar pe o perioadă de două luni. Până acum, CJ nu s-a constituit parte civilă în acest caz.

Conform legii, consilierii preşedintelui CJ trebuie să aibă cel puţin studii medii, condiţie pe care Ursu însă nu o îndeplinea. În schimb, ea ar fi prezentat la angajare o diplomă emisă chipurile de Universitatea Real-Umanistică din Cahul, în 2007. Universitatea în cauză a fost implicată în numeroase scandaluri peste Prut, presa basarabeană semnalând numeroase situaţii în care funcţionari ai statului fuseseră angajaţi în baza unor acte de studii false emise de această instituţie. De altfel, la începutul anului 2015, Universitatea Real-Umanistică a fost radiată din Registrul de Stat al persoanelor juridice din Republica Moldova tocmai din această cauză. Ancheta procurorilor ieşeni a început în urma unei sesizări depuse de o altă angajată a CJ în ianuarie anul trecut. După organizarea mai multor comisii rogatorii internaţionale cu partenerii din Republica Moldova s-a ajuns la concluzia că diploma prezentată de Ursu la angajare era falsă.

Falsul în înscrisuri se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare, instigatorul primind aceeaşi pedeapsă cu autorul. Pentru înşelăciune şi uz de fals, Codul Penal prevede o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare.

UPDATE – Precizările PSD Iaşi:

Social-democrații ieșeni reafirmă susținerea principiilor transparenței și corectitudinii, în cadrul procesului de reformă început dinainte de alegerile locale din 2020.

Din acest motiv, au fost promovate la nivel public persoane tinere, competente, asupra cărora să nu planeze suspiciuni de corupție sau alte fapte de natură penală.

În ceea ce privește, situația relatată astăzi de presă, cu privire la trimiterea în judecată a consilierului județean Lăcrămioara Ursu subliniem faptul că au fost transmise din partea conducerii PSD Iași dispoziții interne pentru o analiză aprofundată în cadrul Comisiei de etică și disciplină.

„Doamna Lăcrămioara Ursu a fost cooptată în echipa noastră urmare a unor recomandări primite din partea Asociației Partida Romilor Pro-Europa, având ca principal obiectiv gestionarea problemelor cu privire la minoritatea romă din județul Iași. Sper ca lucrurile sesizate de presă și cele legate de trimiterea în judecată să nu fie adevărate. De aceea îi recomand să clarifice cât mai curând aceste lucruri atât la nivelul organizației județene de partid, cât și pentru opinia publică. Am dispus ca această situație să fie analizată urgent, conform statutului, în Comisia de etică și disciplină.

PSD Iași a arătat în ultimul timp o altă față, suntem într-un proces de reformă apreciat de ieșeni și nu aș vrea să dăm apă la moară celor care ne contestă. Nu voi face alte comentarii, însă dacă am fost păcaliți, voi fi unul dintre susținătorii excluderii actualului consilier județean din partid. Mergem înainte cu oameni competenți, care nu au nevoie de niciun fel de tertipuri pentru a obține accesul în funcții publice.” a declarat senatorul Maricel Popa, liderul social-democraților ieșeni.

PSD Iași rămâne un garant al obiectivității și al promovării unor politici de stânga în sprijinul ieșenilor.

Comentarii