Şi-a spintecat fosta soţie cu un cuţit de vânătoare. Este in vârstă de 70 de ani

miercuri, 16 martie 2022, 02:55
3 MIN
 Şi-a spintecat fosta soţie cu un cuţit de vânătoare. Este in vârstă de 70 de ani

Un ieşean a încercat să-şi ucidă fosta soţie pentru că aceasta vânduse un teren fără să-i ceară consimţământul. A lovit-o de mai multe ori cu un cuţit de vânătoare şi a încercat să o sugrume. Apoi a mers liniştit la poliţie pentru a povesti ce a făcut. Cazul se află încă pe masa judecătorilor, dar oricare ar fi decizia acestora, bărbatul va face cunoştinţă, la aproape 70 de ani, cu închisoarea.

Neculai Munteanu şi C.D.M. fuseseră căsătoriţi până în 2011, având doi copii majori. După divorţ, ei au continuat totuşi să locuiască în acelaşi apartament, împreună cu unul dintre copii. Relaţiile dintre cei doi foşti soţi nu erau cele mai fericite, dar mult timp ele nu au degenerat în mai mult decât simple altercaţii verbale. În iulie 2018 însă, între cei doi a izbucnit o ceartă, pornită de la faptul că femeia îşi vânduse o suprafaţă de teren fără a-l înştiinţa şi pe fostul soţ. Acesta s-a năpustit asupra femeii cu un cuţit de vânătoare, lovind-o în mai multe rânduri în zona gâtului şi a capului. Femeia a încercat să se apere, apucând cu mâna lama cuţitului. Bărbatul a smuls cuţitul, tăind adânc în palma femeii, apoi a aruncat cuţitul pe covor. "Deşi persoana vătămată căzuse jos la pământ şi striga după ajutor, inculpatul nu s-a oprit nici la acest moment introducându-i în gură pumnul său şi provocându-i o hemoragie puternică după care a strâns-o de gât, cu putere, de ambele mâini, şi i-a aplicat o lovitură cu piciorul în zona coastelor", au menţionat procurorii în rechizitoriul întocmit. Apoi, bărbatul s-a dus la bucătărie, a spălat cuţitul şi l-a pus într-un dulap. S-a îmbrăcat şi s-a dus la Poliţia Municipală, unde a relatat cele întâmplate.

Rămasă singură, femeia a reuşit să-şi sune o prietenă, care la rându-i a anunţat poliţia, ambulanţa şi pe fiica victimei. Expertiza medico-legală psihiatrică efectuată asupra lui Munteanu a stabilit că acesta acţionase cu discernământ.

În vârstă la momentul respectiv de 65 de ani, Munteanu a fost trimis în judecată pentru violenţă în familie. Magistraţii Judecătoriei au apreciat însă că gravitatea faptei impune o altă încadrare juridică, bărbatul fiind judecat în cele din urmă pentru tentativă la omor împotriva unui membru al familiei şi declinându-şi competenţa în favoarea Tribunalului. Diferenţa de tratament juridic dintre cele două încadrări este semnificativă. Dacă pentru violenţă în familie, bărbatul ar fi putut fi condamnat la cel mult 2 ani şi 3 luni de închisoare, tentativa la omor poate duce la o pedeapsă de până la 12 ani şi 6 luni de detenţie. Magistraţii Tribunalului au luat în calcul vârsta făptaşului, dar şi aspectul că acesta îşi recunoscuse vina şi colaborase cu anchetatorii, orientându-se spre o pedeapsă relativ uşoară. Munteanu a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Sentinţa nu a fost pe placul inculpatului, dar nici a procurorilor, ambele părţi contestând-o. Curtea de Apel a amânat ieri pentru data de 11 aprilie luarea unei decizii definitive. 

Comentarii