De Business

Punem punctul pe știi

Nimeni nu vrea să taie nodul gordian la o mare firmă din Iaşi

Situaţia salariaţilor de la societatea Fortus rămâne în aer

vineri, 22 decembrie 2017, 21:20
3 MIN
 Situaţia salariaţilor de la societatea Fortus rămâne în aer

Cu toate că societatea se află în insolvenţă şi nu mai produce nimic de ani buni reprezentanţii firmei nu vor să rezolve această problemă într-un sens convenabil tuturor părţilor .

În contextul majorării de la 1 ianuarie 2018 a salariului brut al salariaţilor cu suma aferentă contribuţiilor datorate de angajat, reprezentanţii SC. Fortus SA au pus în dezbatere pe 8 decembrie, în adunarea creditorilor, aprobarea negocierii colective pentru punera în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.79/2017. Au votat în cadrul acestei adunări Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Primăria Iaşi şi Gheorghe Chişcă, creditor chirograf.

Adunarea creditorilor s-a finalizat cu un vot negativ, o abţinere şi un vot pozitiv. Conform Buletinului Proce­durilor de Insolvenţă din 11 decembrie a.c, AAAS a comunicat: „Faţă de unicul punct aflat pe ordinea de zi, acordăm vot negativ, pentru următoarele considerente: Perioa­da de desfăşurare a planului de reorganizare a expirat iar instanţa a amânat punerea în discuţie a cererii AAAS de constatare a îndeplinirii condiţiei suspensive a planului de reorganizare, ceea ce face in­certă situaţia juridică a societăţii, iar relaţiile angajat angajator se desfăşoară strict între administratorul judiciar al Fortus SA şi angajaţii societăţii, ceea ce face ca propunerea supusă aprobării să fie, de fapt, un aspect ce ţine de managementul administratorului judiciar“. Primăria s-a abţinut de la vot iar Gheorghe Chişcă a dat un vot pozitiv. Tot ce a putut să facă admi­nistratorul judiciar Fortus, Todor Ignaţie, a fost să constate faptul că creditorii resping negocierea colectivă. Contractul colectiv de muncă este o problemă veche la Fortus, lipsa acestuia scoţând de multe ori în stradă pe ultimii angajaţi rămaşi pe statusul de plată, (în jur de 300). Deşi aceştia îşi cer de ani de zile toate drepturile salariale, lu­crurile s-au mişcat greu deoarece cei care îi reprezintă prin sindicat, nu au cadrul legal să o facă. În prezent, la Fortus au început să se facă dările în plată, acţiuni puse sub semnul ilegalităţii de unii acţionari.

Recent, s-a aprobat darea în plată către AAAS, acţiune nefinalizată încă şi către Apavital, care a intrat în posesia unor bunuri ale debitoarei, bunuri ce acoperă creanţa. „Când a fost majorarea salariului minim la 1.450 de lei, s-a mărit doar la câţiva, la cei care aveau minimul. Astfel ajunseseră să fie discuţii, deoarece cei care aveau deja brutul de 1400 de lei au rămas cu aceiaşi bani. Însă eu nu văd la ce ar putea ajuta aceste modificări acum. Firmele din insolvenţă sunt deja sancţionate de stat şi tu mai vrei să creşti salariile? E dubioasă şi treaba cu darea în plată. Antares vrea acum depozi­tul central, de lângă Tehnopolis. În clădirea aceea sunt şi substanţe nocive, cu diferite grade de toxicitate, acolo trebuie mai întâi curăţat tot“, poveste Maria Roman,  fost economist la Fortus. 

 

 

Comentarii