Şomajul tehnic pe luna martie, încasat în totalitate

sâmbătă, 09 mai 2020, 01:43
3 MIN
 Şomajul tehnic pe luna martie, încasat în totalitate

 

Cei care colaborează cu Poli prin contracte de activitate sportivă au primit mai mult decât persoanele care au contracte individuale de muncă

 

Şefii Politehnicii Iaşi au anunţat că au primit în totalitate fondurile de la stat pentru achitarea şomajului tehnic pe ultimele zile ale lunii martie şi le-au şi virat angajaţilor. Reamintim, cu excepţia preşedintelui Ciprian Paraschiv, căruia i s-a redus salariul la jumătate, toţi cei de la Poli au intrat în şomaj tehnic de pe 24 martie şi până pe 15 mai.

Primul pas pentru stingerea datoriilor pe ultima perioadă a lunii martie fusese făcut mai de mult, când s-au făcut plăţile pentru angajaţii care colaborează cu Poli prin intermediul contractelor individuale de muncă, majoritatea fiind de la birouri. Apoi, în ultimele zile, a venit rândul să fie plătiţi cei care sunt angajaţi la club prin contracte de activitate sportivă, situaţie în care se află jucătorii, antrenorii. Aceştia au primit bani mai mulţi decât colegii de club, deoarece politica de impozitare este diferită.

Pentru o mai bună înţelegere, luăm în calcul o lună întreagă de şomaj tehnic. În această perioadă, fiecare angajat are dreptul să încaseze 75% din salariul brut pe care îl avea, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, care e 5 429 lei. În majoritatea cazurilor de la Poli, retribuţiile brute erau peste cea medie pe economie. Drept urmare, aproape toţi angajaţii au dreptul la un venit brut de 4 071 lei. Din aceşti bani, în cazul contractelor individuale de muncă se scade impozitul, contribuţiile de asigurări sociale (CAS-pensie), contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM). Trăgând linie, se rămâne cu circa 2400 lei, adică 500 de euro net lunar. În cazul fotbaliştilor, care sunt angajaţi prin contracte de activitate sportivă, suma netă este mai mare. Asta pentru că la astfel de contracte nu se plăteşte decât impozit pe venit (10% din venitul brut), nu şi CAM (2,25% din brut, de angajator), în timp ce CA  (25% din venitul brut) şi CASl (10% din brut) se raportează la salariul minim pe economie. Conform calculelor estimative, un jucător ar încasa astfel circa 700 de euro lunar din şomaj tehnic. Firesc, pentru şomajul tehnic din luna martie, drepturile au fost corespunzătoare perioadei 24-31 martie. Astfel, la Poli s-au încasat sume aproximative cuprinse între 600 şi 800 lei, în funcţie de modalitatea prin care colaborează cu gruparea ieşeană. Pentru luna aprilie, şomajul tehnic va fi plătit la cote întregi. Mai trebuie precizat că există voci care afirmă că angajaţii cu contracte de activitate sportivă nu ar fi avut dreptul să beneficieze de şomaj tehnic, însă Guvernul a făcut o excepţie şi a introdus şi această categorie pe lista celor care primesc ajutor de la stat.

Extinzând discuţia, dacă în cazul şomajului tehnic diferenţele nu sunt foarte mari între veniturile generate de cele două forme de contracte, când se va reveni la salarizarea normală decalajele sunt uriaşe. De această dată luăm exemplul invers, raportându-ne la salariile nete. De pildă, Poli cheltuieşte 8 740 de euro pentru un salariu net de 5 000 de euro la un contract individual de muncă şi doar 5 717 euro pentru aceeaşi retribuţie netă la un contract de activitate sportivă! Trăgând linie, în primul caz costurile suplimentare cu taxele sunt de circa 75%, iar în al doilea de aproximativ 15%! Firesc, în condiţiile în care taxele sunt de cinci ori mai mici în cazul angajărilor prin contracte de activitate sportivă, cluburile plătesc cât pot de mult angajaţii prin această formă. Firesc, angajaţii vor avea însă apoi drepturi mai mici la pensie. La această oră, Poli mai are de achitat salariile “normale” pe două treimi din luna februarie şi două treimi din luna martie. Dacă echipa va reveni la antrenamente pe 15 mai, aşa cum e prevăzut, angajaţii vor avea din nou drepturi complete de salarizare de la data amintită.

 

Comentarii