Sondaj în criză: Guvernul Orban câştigă, Orban pierde

joi, 16 aprilie 2020, 01:50
4 MIN
 Sondaj în criză: Guvernul Orban câştigă, Orban pierde

Deşi 68% dintre conaţionali aplaudă măsurile Guvernului Orban pe perioada crizei, doar 24% au cuvânt bun de spus despre şeful Guvernului. Mai mult, doar 54% dintre votanţii PNL au încredere în Orban, un procent uşor mai mare decât al pesediştilor care laudă deciziile Guvernului Orban pe timp de criză. Cumva, spun românii în sondaj, activitatea Guvernului Orban n-are nicio legătură cu Orban.

Parlamentarii PSD, Pro România şi ALDE ameninţă de câteva zile că vor vota împotriva decretului preşedintelui de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă. PMP şi UDMR critică ordinul, dar menţionează că îl vor vota. Argumentele „contra” sunt aceleaşi, de parcă Ponta postează pe Facebook sub pseudonimul Băsescu, iar Ciolacu l-a angajat postac pe Kelemen. Se cer măsuri economice extraordinare, autostrăzi, şantiere, testare în masă. Nici una dintre propuneri nu face obiectul unui decret al preşedintelui, fiind de competenţa Guvernului. Decretul oferă cadrul constituţional pentru ca Executivul să-şi „facă de cap”. Că nici aceste partide nu vorbesc serios când critică prelungirea stării de urgenţă se va vedea astăzi (joi – ora 12) când decretul intră la vot în Parlament. Nu se va întruni, probabil, unanimitatea de la primul decret – se vor găsi câţiva rătăciţi de-ai lui Ponta sau Tăriceanu să voteze împotrivă – dar actul emis de şeful statului va trece fără emoţii.

Certitudinea unei super-majorităţi în Parlament reiese dintr-un sondaj realizat săptămâna trecută de IRES. Potrivit cercetării sociologice, 83% dintre români sunt de acord cu prelungirea stării de urgenţă. Mai mult, 3 din 4 votanţi/simpatizanţi ai PSD îşi doreau în urmă cu câteva zile ca preşedintele să emită decretul. Puţin probabil să se fi răzgândit între timp, mult mai probabil parlamentarii PSD se vor răzgândi înaintea votului, altfel îşi taie craca de sub picioare. De altfel, sondajul reuşeşte să surprindă destul de bine – fără mari surprize – percepţia publicului asupra măsurilor luate de Guvern pe timpul crizei, defalcată pe simpatiile politice. Spre exemplu, dezbaterea aprinsă stârnită de măsurile anunţate marţi seara de ministrul de Interne – parteneriatul MAI-Biserică pentru Sărbătorile Pascale – nu mai e atât de aprinsă dacă aruncăm un ochi pe cifrele sondajului. Votanţii PSD şi PNL au majoritar încredere în Poliţie şi Biserică, votanţii USR-PLUS nu prea sau mai deloc. Liberalii au anunţat o relaxare a măsurilor de protecţie pe perioada sărbătorilor care poate sfidează starea de urgenţă, dar nu sfidează propriul electorat. USR-PLUS critică relaxarea în acord cu voinţa simpatizanţilor. O relaţionare asemănătoare observăm şi pe tema ajustării salariilor la bugetari, mult discutata solidaritate a angajaţilor din sistemul public cu cei din privat. Doar votanţii USR-PLUS sunt majoritar în favoarea „justiţiei sociale”, expresie folosită de Orban şi Cîţu. Liberalii şi pesediştii spun răspicat în sondaj că în criza economică trebuie să sufere exclusiv cei din privat, nu care cumva să îndrăznească cineva să se atingă de lefurile de la stat. De asta, Orban şi Cîţu şi-au înghiţit cuvintele, au uitat imediat toată povestea cu solidaritatea. În fapt, sondajul arată că principalele partide reuşesc până acum să joace aşa cum le cântă propriul electorat, că intuiesc bine pe cine reprezintă (mai puţin opoziţia PSD la decretul 2, dar, aşa cum spuneam, gargara dinainte va fi contrazisă prin vot). Practic, asistăm la un joc de tatonare pe vreme de molimă, în care nimeni nu pierde, nimeni nu câştigă voturi.

„Nimeni” dacă ne referim strict la partide. Pentru că singura surpriză din sondaj apare la capitolul încrederii în liderii politici cu care traversăm criza (da, Arafat e politician). Iar imaginea lui Ludovic Orban suferă cel mai mult. Procentele din dreptul premierului sunt contraintuitive şi greu de explicat. Românii au mai multă încredere într-un anume Marcel Vela (am dat căutare pe Google să-mi reamintesc prenumele) decât în liderul PNL. Şi ce-i mai bizar acum urmează. Deşi 68% dintre conaţionali aplaudă măsurile Guvernului Orban pe perioada crizei, doar 24% au cuvânt bun de spus despre şeful Guvernului. Mai mult, doar 54% dintre votanţii PNL au încredere în Orban, un procent uşor mai mare decât al pesediştilor care laudă deciziile Guvernului Orban pe timp de criză. Cumva, spun românii în sondaj, activitatea Guvernului Orban n-are nicio legătură cu Orban. Dacă nu cumva şeful IRES, Vasile Dâncu, are vreo ranchiună personală pe liderul PNL şi a manipulat pe ici pe colo cifrele din sondaj, Orban nu mai prinde iarna ca premier.

P.S. Intervenţia de ultimă oră a preşedintelui Iohannis împotriva parteneriatului MAI – BOR e un act de curaj şi responsabilitate, care va fi criticat, culmea, în primul rând de majoritatea simpatizanţilor PNL. A se vedea în sondajul IRES încrederea liberalilor în Poliţie şi Biserică (zici că-s pesedişti).

Comentarii