Ultimele noutăţi despre Spitalul Regional de Urgenţă, anunţate de ministru din sediul PSD

Sorina Pintea a venit din nou la Iaşi ca să vânture macheta SRU

miercuri, 12 decembrie 2018, 02:50
4 MIN
 Sorina Pintea a venit din nou la Iaşi ca să vânture macheta SRU

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat ieri, într-o conferinţă ce a avut loc la sediul PSD Iaşi, că Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi nu va fi gata în 2023, ci cu un an mai târziu. 

Decalajul vine ca urmare a faptului că negocierile cu Uniunea Europeană în vederea suplimentării fondurilor stabilite iniţial prin acordul de finanţare semnat în 2014 nu au avut un rezultat favorabil. „Au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de faptul că noi nu cerem o suplimentare a acestor fonduri, pentru că, în final, valoarea totală a unui spital regional este de aproximativ 400 de milioane de euro, această sumă incluzând şi programul de implementare, cel de pregătire, dotarea şi accesul. Pe 27 septembrie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS – n.r.) au plecat la Bruxelles pentru a solicita suplimentări de fonduri pe Axa 14, adică în jur de 220 de milioane de euro. Acolo ni s-a spus însă că nu poate fi vorba de aşa ceva, având în vedere că de curând au fost alocate 70 de milioane de euro pentru achiziţia de ambulanţe şi 150 de milioane pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Am cerut deci suplimentări de fonduri, dar ni s-a spus că nu se poate“, a spus Sorina Pintea.

Proiect fazat pe două exerciţii bugetare UE

MS a decis, la sugestia Comisiei Europene, ca proiectul SRU să fie fazat, urmând a fi implementat pe durata a două exerciţii bugetare europene, 2014-2020 şi 2021-2027. „Cei de la Bruxelles au spus că dacă dorim fonduri suplimentare ar trebuie să fazăm acest proiect, adică în prima fază să mergem pe achiziţie, elaborare şi achiziţie proiect tehnic, achiziţie planuri de pregătire, iar în faza a doua pe construcţia efectivă. Prin urmare, putem solicita o suplimentare de fonduri în cadrul financiar multianual 2021-2027“, a adăugat ministrul Sănătăţii. Aceasta spune că decalajul nu va avea efecte negative, pentru că, dacă UE va aproba suplimentarea cerută, cofinanţarea europeană va creşte de la 50% la 85%. „Teoretic, ar trebui să terminăm spitalul în 2023, ca să ne putem recupera toţi banii, dar ştiţi foarte bine că este vorba de proceduri şi de posibile contestaţii, şi atunci am acceptat discuţiile cu Comisia Europeană, acceptând fazarea acestui proiect. Construcţia nu se va întârzia, doar că probabil finalitatea nu va fi 2023, ci 2024. Mai mult decât atât, pentru faza a doua, vom cere suplimentarea cofinanţării, de la 50% cât cofinanţează Uniunea Europeană în acest moment, la 85%, şi vom elimina şi posibilele probleme legate de finan­ţare pentru acest spital“, a declarat ministrul Sănătăţii.

Problema IBCV şi cea a „Marelui Ars“

Tot ieri a fost adusă în discuţie şi problema Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi (IBCV), a cărui renovare după incendiu a început acum puţin timp în urmă, deşi Guvernul a alocat 10 milioane de lei imediat după incident, în luna mai, acum mai bine de jumătate de an. Ministrul Sănătăţii a spus că a avut săptămâna aceasta o întrevedere cu prof.dr. Grigore Tinică, managerul IBCV, care a asigurat-o că vor fi finalizate la sfârşitul lunii ianuarie. Aceasta a vorbit şi despre  Clinica „Marelui Ars“, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi, susţinând că întârzierea în deschiderea acesteia a fost cauzată de faptul că până anul trecut reprezentanţii unităţii medicale nu au depus nicio solicitare pentru dotarea clinicii. „În 2012, când a început construcţia centrului, nimeni nu s-a gândit că acesta va trebui dotat.

Până la sfârşitul lui 2017 nu am văzut nicio solicitare din partea spitalului pentru dotare cu aparatură medicală, pentru că atunci s-a pus problema achiziţiei acestor aparate prin Banca Mondială. În comi­sia de elaborare a caietului de sarcini este şi un medic ie­şean, care la rândul lui mă întreba de ce nu se achiziţio­nea­ză, şi poate că asta ar fi trebuit să îl întreb eu. În sfâr­şit, a fost finalizat caietul de sarcini, care a fost publicat pe site-ul Băncii Mondiale la începutul lunii octombrie, iar pe 10 decembrie s-au deschis ofertele, urmând ca în luna martie să avem aparatura“, a adăugat Sorina Pintea. Ministrul Sănătăţii a atras şi atenţia asupra modul în care este tratată activitatea de transplant la Iaşi, menţionând că nu este firesc ca, în decursul unui an, un centru universitar să aibă un singur donator de organe. 

 

 

Comentarii