Şpagă la Primărie. Cum se poate ridica dând mită un hotel în oraş, pas cu pas

joi, 23 august 2018, 01:50
3 MIN
 Şpagă la Primărie. Cum se poate ridica dând mită un hotel în oraş, pas cu pas

Un comunicat sec al DGA anunţa ieri trimiterea în judecată a unor persoane, fără a le da numele, într-un dosar în care s-au dat 5.000 de euro mită la o primărie din judeţ, nenominalizată însă. „Ziarul de Iaşi“ a aflat întreaga poveste a acestei mite misterioase. Administratorul firmei Ecocart Holding a oferit bani unui funcţionar al biroului Urbanism din Primăria Oraşului Podu Iloaiei, pentru a obţine o autorizaţie de ridicare a unui hotel în oraş. Mita a crescut succesiv, ca la poker: 2.000 de euro, 3.000, apoi 5.000. Primarul oraşului spune că a auzit de caz, dar că nu ştie nimic. „Am pierdut un investitor“, s-a mărginit el să comenteze.

Administratorul unei firme de reparaţii şi întreţinere multifuncţionale care a dorit să construiască un hotel în oraşul Podu Iloaiei s-a ales cu dosar penal după ce ar fi încercat să mituiască un funcţionar de la Urbanism, din cadrul primăriei oraşului. Ciudat este că tentative de mituire a funcţionarului a avut loc în urmă cu aproximativ un an de zile, iar trimiterea în judecată a mituitorului, şi administratorului firmei care cerea autorizaţie pentru construcţia hotelului, a fost realizată abia la jumătatea lunii august anul acesta.

Mita a fost confiscată de anchetatori

Cel care ar fi încercat să mituiască funcţionarul din primărie se numeşte Ioan Hristea, şi ar fi vorbit în numele lui Gabriel Ungurianu, administratorul firmei Ecocart Holding SRL. De altfel, procurorii au înregistrat dosarul pe data de 10 august 2018 pentru infracţiunea de dare de mită, iar inculpaţi sunt Ecocart Holding SRL, Ioan Hristea şi Gabriel Ungurianu. Suma pusă la bătaie de cei doi a fost de 22.500 lei, echivalentul a 5.000 de euro. „Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie Iaşi au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a unui număr de trei inculpaţi – două persoane fizice şi o societate comercială din Iaşi, pentru infracţiunea de dare de mită. În fapt, la data de 21 august 2017, echipa operativă constituită din lucrători DGA sub coordonarea procurorului de caz au organizat şi realizat acţiunea de prindere a unuia dintre inculpaţi, persoană fără calitate specială, în timp ce oferea unui funcţionar dintr-o primărie din judeţul Iaşi, denunţător în cauză, suma de 22.500 lei, în scopul emiterii unei autorizaţii de construire, fără îndeplinirea condiţiilor legale, către societatea comercială administrată de cel de-al doilea inculpat. Dosarul penal a fost înregistrat în baza denunţului funcţionarului din primărie formulat către Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, după ce inculpatul i-a promis succesiv sumele de 2.000 euro, 3.000 euro, apoi ulterior 5.000 de euro, în scopul precizat mai sus“, se arată în comunicatul emis ieri de către DGA Iaşi. Banii care ar fi fost folosiţi la mituirea funcţionarului din primărie au fost confiscaţi.

Ce spune primarul despre anchetă

Primarul oraşului Podu Iloaiei a fost contactat ieri de către jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“, dar acesta a spus că nu ştie nimic despre speţă. „Habar nu am, nu îi cunosc pe cei care au încercat să mituiască. Nu ştiu prea multe de firmă. Mie îmi pare rău că am pierdut un investitor. Eu am auzit zilele trecute despre asta. De ei ştiu că în urmă cu vreo câţiva ani au venit cu o propunere pentru imprimantele noastre, însă era scump şi am refuzat“, a ridicat din umeri Constantin Istrate, primarul oraşului. În privinţa firmei Ecocart Holding, pe site-ul acesteia apare ca fiind fondată în anul 2010, şi are domeniul „soluţii de service a imprimantelor“. În anul 2013, firma a avut o cifră de afaceri de 700.000 lei, iar în 2014, una de 1,5 milioane lei. Printre clienţii societăţii apar în portofoliu tribunale, Curţi de Apel, Parchete, Finanţe Publice, penitenciare, spitale, chiar şi DNA-uri şi sedii de Poliţie. 

 

 

Comentarii