Sportul ieşean, mediocru şi rupt în fund, se pregăteşte de Gala Laureaţilor. Invitaţi speciali: Chirica şi Alexe

joi, 16 martie 2023, 02:50
4 MIN
 Sportul ieşean, mediocru şi rupt în fund, se pregăteşte de Gala Laureaţilor. Invitaţi speciali: Chirica şi Alexe

Nu descoperi America atunci când spui că Iaşi este un oraş şi un judeţ în care sportul este în mare suferinţă. Cel mai populat judeţ din România şi cel de-al doilea oraş al ţării nu au, efectiv, cu ce să se laude în domeniul sportiv, fiind surclasate la capitolul amintit de localităţi şi judeţe cu bugete infime.

La nivel de infrastructură, Iaşi e la ani lumină de ce se întâmplă în alte colţuri din ţară. Stadionul e din 1960, Sala Polivalentă din anii 70, iar dacă amintim că juniorii de la fotbal nu au niciun teren decent de antrenament de iarbă, la acest capitol nu mai trebuie adăugat nimic.

La sporturi de echipă, exceptând formaţia de rugby, primită în prima ligă doar ca urmare a faptului că a doua divizie „ovală” s-a desfiinţat, nu există nicio echipă locală de impact în elită!

La sporturi individuale, absolut toţi juniorii talentaţi pleacă din Iaşi, oraş care nu are, de ani buni, niciun medaliat european sau mondial la sporturi importante! Nu în ultimul rând, ba poate chiar în primul rând, finanţarea este subiect de controverse maxime.

Conducătorii cluburilor locale nu au reuşit să atragă niciun sponsor important, la nicio disciplină, mulţumindu-se să stea cu mâna întinsă la autorităţile centrale şi locale, să sărute clanţele superiorilor şi să-i perie chiar şi dacă aceştia sunt pe arătură. Care autorităţi împart des banii fără cap, discreţionar, pe fel de fel de interese: politice, personale etc. S-a ajuns astfel în situaţii în care, la scrimă, să primească bani, de la Consiliul Judeţean, un club ca Prosperitatea, care ia medalii la competiţii minore de copii autohtone, şi nu grupări care dau medaliaţi europeni de juniori, precum CSM! Şi alte entităţi obscure juvenile, de fotbal, minifotbal şi alte discipline, se înfruptă din banii ieşenilor pe baza unor criterii care nu au legătură cu normalitatea.

Apoi, deciziile luate de conducători vajnici, puşi în funcţii pe criterii subiective, ca să fim blânzi în exprimare, generează daune uriaşe. La acest capitol, cele mai bune exemple sunt procesele pierdute FC Politehnica, care au generat pierderi de sute de mii de euro.

Mai mult, lipsiţi de scrupule sau total rupţi de realitate, cei care ar trebui să gestioneze eficient banii ieşenilor au discursuri care frizează ridicolul.

Tot acest peisaj nu ar fi avut niciun farmec dacă nu ar fi şi celebrat! La fel ca în anii trecuţi, Primăria şi Consiliul Judeţean s-au gândit că sportului local îi lipseşte doar o nouă gală. Asta chiar dacă şi anul trecut o altă gală în care s-a celebrat non-performanţa, a fost un fiasco.

Gala Laureaţilor Sportului 2023 (măcar din titulatură a fost scos cuvântul Excelenţă!) va avea loc vineri, la Cinema Victoria, şi-i va costa pe ieşeni 74 700 lei, 50 000 de lei de la Consiliul Local şi 24 700 lei de la CJ. Adăugând şi cei 10 000 de lei puşi pe masă de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, bugetul evenimentului va fi de circa 85 000 de lei. Singurul lucru pozitiv în tabloul plin de tuşe negre este că unii copii şi antrenori vor primi câteva sute de lei mâine…

Amfitrioni ai galei vor fi primarul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, alături de directorul DJST, Daniel Stătescu, primii doi fiind taxaţi aspru de fanii sportului în ultima perioadă.

Postările lui Chirica legate de sport îi aduc multe critici, jigniri chiar, fapt vizibil şi pe pagina lui personală, dar şi pe cea a clubului de fotbal, care a lăudat, recent, montarea unor geamuri la tribuna oficială. Edilul este criticat dur pe tema promisiunilor pe care le-a făcut în legătură cu construcţiile unui stadion şi a unei săli, dar şi a strategiei pe care a avut-o în trecut în domeniul sportului, în special la fotbal.

Alexe este luat la rost din cauza sumelor ridicole pe care CJ le acordă sportului local, comparabile cu cele primite de echipe de fotbal săteşti de Liga a III-a, direcţiilor în care se duc banii judeţului, dar şi a discursurilor rupte de realitate. De pildă, şeful CJ a spus la gala din 2022 că „judeţul nostru nu putea fi mai bine reprezentat” în sport!

Trăgând linie, Iaşi nu are stadion nou, nu are o sală modernă, nu are echipe de top şi performanţe importante la seniori, dar gale – da! Să înceapă distracţia!

Comentarii