De Business

Punem punctul pe știi

Doi cunoscuţi oameni de afaceri se bat pe un pot de milioane de euro

Ştefan Vuza vrea să stoarcă compania Iaşitex până la ultimul euro. Ce a pus la cale?

luni, 20 august 2018, 01:50
6 MIN
 Ştefan Vuza vrea să stoarcă compania Iaşitex până la ultimul euro. Ce a pus la cale?

Omul de afaceri a deschis mai multe procese împotriva unor parteneri ai firmei sau chiar împotriva propriei sale firme prin intermediul altor entităţi pe care le controlează pentru a consolida poziţia financiară înainte să pună lacăt pe companie

Omul de afaceri Ştefan Vuza a deschis încă trei fronturi în instanţă la Iaşitex şi se pregăteşte că închidă fabrica cu un profit cât mai mare pentru el. În continuare el refuză să satisfacă cererile salariaţilor în condiţiile în care ele sunt modice în comparaţie cu beneficiile pe care le-a obţinut sau le va obţine în viitor. Unul dintre procese este deschis împotriva firmei Concept SRL, societate ce este patronată de Bogdan Gheorghiu, în joc fiind vorba de o sumă de ordinul milioanelor de euro. Un alt dosar vizează chiar firma Iaşitex căruia îi cere prin intermediul unei alte companii ale sale dobânzi penalizatoare, iar un altul vizează o cerere de reexaminare ajutor public judiciar impotriva creditorului SIF Moldova.

Cere bani din toate părţile

Conform antecontractului contestat în instanţă, societatea Concept a dorit să cumpere la sfârşitul anului 2017 de la Iaşitex o suprafaţă de 36.000 de metri pătraţi, la preţul de 6,8 milioane de euro. Surse din preajma acestui proces ne-au confirmat faptul că Gheorgiu a plătit 2,5 milioane de euro din suma totală, iar acum Vuza il dă acum în judecată pe motiv că nu a respectat antecontractul şi nu a achitat şi restul de bani. De cealaltă parte, Gheorghiu îşi vrea banii inapoi de la Vuza, dar acesta din urmă ar refuza să-i înapoieze. Tot pe portalul Tribunalului Iaşi există un alt dosar în care Gheorghiu dă în judecată Iaşitex şi cere dobânzi la cei 2,5 milioane de euro. Deşi am încercat să luam legătura cu ambii patroni, Vuza şi Gheorghiu, niciunul nu ne-a răspuns la telefon şi la mesajele în care le-am cerut un punct de vedere cu privire la acest proces. O altă mişcare prin care Vuza vrea să plece cu cât mai mulţi bani în buzunar de la Iaşitex este procesul deschis prin CRC Impex Chemicals SRL (n.r.-Vuza deţine 92% din firmă). Aceasta a cerut în instanţă pe 13 august fabricii ieşene dobânzi penalizatoare. Al treilea proces este pornit impotriva creditorului SIF Moldova, cel care mereu a cerut explicaţii cu privire la neregulile din firmă şi care i-a cam pus bete în roate lui Vuza. Poziţia SIF Moldova este totuşi palidă şi suspectă în condiţiile în care deţine aproape o treime din firma ieşeană, iar de-a lungul timpului Iaşitex nu a acordat dividende de la privatizare până în prezent, iar o parte din banii fabricii de confecţii au fost transferaţi prin diverse metode către alte societăţi deţinute de Vuza. Gheorghiu ridică în prezent complexul imobiliar Newton din Tătăraşi, de lângă magazinul Lidl. El a devenit cunoscut după ce a vândut reţeau de case de amanet Express Credit Amanet.

Angajaţii spun că firma putea să supravieţuiască

În contextul disponibilizărilor în masă, care s-au anunţat în ultima lună la Iaşitex, angajaţii au înaintat o scrisoare deschisă către conducere, prin care cer respectarea Contractului Colectiv de Muncă, unde ultimul act aditional prevede patru salarii compensatorii pentru toţi cei aproximativ 200 de angajaţi. Muncitorii acuză conducerea că a adus fabrica în pragul închiderii, deşi aceasta mergea pe profit şi nu se afla în incapacitate de plată. ,,Am analizat situaţia actuală a Iaşitex, situaţie gravă determinată de faptul că de-a lungul timpului nu s-a agreat şi nu s-a pus în practică nici un program de investiţii propus, nu s-au creat condiţii corespunzătoare de lucru în industria textilă, nu s-a pus în practică propunerea făcută de către angajaţi de relocarea secţiei Ţesătorie lângă secţia Finisaj, măsură propusă încă din 2015. Aceste măsuri ar fi dus la reducerea costurilor de producţie cu efect în alinierea preţurilor la cele existente pe piaţă şi astfel am fi fost capabili să răspundem multor solicitări de la potenţiali clienţi, interni şi externi. Noi ca angajaţi nu avem putere de decizie şi singuri nu putem pune în practică aceste măsuri, fiind astfel nevoiţi să acceptăm în mod tacit concedierea colectivă. În această situaţie, vă cerem să respectaţi Contractul Colectiv de Munca prin care s-a agreat acordarea de salarii compensatorii în funcţie de vechimea în societate”, au precizat reprezentanţii angajaţilor de la Iaşitex. Surse din cadrul firmei ieşene susţin că Vuza va efectua luni 20 august o vizită în Iaşi. “Cu această ocazie salariaţii vor să-l întrebe pe omul de afaceri unde au plecat cei 2,5 milioane euro pentru precontractul de vânzare teren, iar în calitatea şi de angajat al Iaşitex cu un salariu lunar de 25.000 de lei poate îi convin numai două salarii compensatorii. Apoi vor să ştie care este graba cu cerutul dobânzii de la firma la care este şi angajat de către societatea unde este acţionar cu 92%”, arată surse din cadrul firmei ieşene.

Vuza vrea să-şi plătească angajaţii cu “cârpe”

Directorul fabricii, Mihai Lăzăroaie, le răspunde, spunându-le că Iaşitex va respecta toate drepturile cuvenite salariaţilor, în limitele legalităţii. Iar aici intervine Ştefan Vuza, care spune ca acel act aditional întocmit anul trecut, care prevede patru salarii compensatorii, trebuie anulat în instanţă de conducerea companiei, deoarece a fost negociat şi semnat de către directorul general de la acea vreme, fără mandat din partea adunării generale a acţionarilor. ,,Pentru angajaţii care vor fi nevoiţi să părăsească această companie, conform contractului colectiv de muncă existent, ar trebui plătit câte un salariu compensatoriu. Am contestat în instanţă acel contract şi avem convingerea că vom avea câştig de cauză. În cazul în care soluţionăm pe cale amiabilă plata salariilor compensatorii, Iaşitex propune două variante. Salarii plătite în funcţie de vechime, două salarii celor cu vechime peste 25 de ani şi un salariu celor sub 25 de ani sau un salariu compensatoriu tuturor angajaţilor disponibilizaţi şi diferenţa până la trei salarii compensatorii în stocuri de marfă. Ca urmare, salariaţii au două opţiuni, să accepte oferta Iaşitex sau să aştepte decizia instanţei o perioadă de minim doi ani, cu incertitudinea că vor primii patru salarii compensatorii”, a transmis Stefan Vuza angajaţilor de la Iaşi. Vuza este şi avocat şi prin intermediul societăţii sale de avocatură a stors sume importante de bani de la Iaşitex.

O afacere de circa 15 milioane de euro

Amintim cititorilor că terenurile şi clădirile Iaşitex sunt scoase la vânzare, iar cele trei sectii ale fostei Ţesătura vor fi închise definitiv. De un an de zile, angajatii au încercat să găsească soluţii pentru a reloca măcar o secţie, însă ofertele făcute de Primăria Iaşi şi Prefectură nu l-au mulţumit pe Vuza, acesta luând decizia de a lichidă fabrica, la propriu. La ultima discuţie avută cu reporterii “Ziarul de Iaşi”, Vuza a declarat faptul că el de fapt face un bine celor aproximativ 200 de angajaţi, prin disponibilizare, pe motiv că acum ei îşi vor putea căuta niste joburi mai bine plătite. Vuza a cumpărat de la stat Iaşitex cu o sumă modică şi un angajament că va afectua investiţii, iar acum, după ce va vinde tot, poate încasa în jur de 15 milioane de euro. Conform ultimului bilanţ declarat la ANAF, Iaşitex avea în 2017 o cifră de afaceri de 23,1 milioane de lei şi un profit de 18.500 de lei. Cu un număr de 175 de angajaţi, fabrica mai figurează şi cu datorii de 28,3 milioane de lei. Faţă de anul 2016, observăm o scădere a cifrei de afaceri cu 1,5 milioane de lei şi o scădere a profitului. Datoriile însă s-au înmulţit cu 2,8 milioane de lei. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii