Ştiaţi că 24 ianuarie mai are o semnificaţie pentru moldoveni şi români, pe lângă unire?

luni, 22 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 Ştiaţi că 24 ianuarie mai are o semnificaţie pentru moldoveni şi români, pe lângă unire?

Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită de către Biblioteca Jude­ţeană „Gheorghe Asachi“ din Iaşi prin două evenimente care se vor desfă­şura luni şi marţi, pe 22 şi 23 ianuarie.

Astfel, azi, începând cu ora 10, la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din Copou va avea loc activitatea „Simbolurile Micii Uniri“. Octavian Tenea, voluntar al biblio­tecii, alături de seniorii de la Aso­ciaţia „Afect“, vor aduce în prim plan povestiri şi poezii despre Unirea Principatelor Române. Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene vor prezenta cărţi despre istoria şi simbolurile care în­soţesc acest eveniment, aflate în colecţiile proprii.

Manifestarea se va încheia cu „Hora Unirii“, la care vor participa seniori de la Asociaţia „Afect“, de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Con­stantin şi Elena“ şi de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Paras­cheva“. Marţi, pe 23 ianuarie, în­cepând cu ora 10, Clubul „Iubitor de Iaşi“ va desfăşura prima întâlnire din acest an la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

Astfel, cu această ocazie, va fi amintită ziua de 24 ianuarie, care are o dublă însemnătate, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române şi 100 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Democratice Mol­do­veneşti, fapt ce a condus, trei luni mai târziu, la data de 27 martie 1918, la unirea fostei Basarabii ţariste cu România.

Sub genericul „Provocări istoriografice despre Unire“, vor avea loc discuţii despre evenimentele istorice de la Iaşi şi Chişinău. Clubul „Iubitor de Iaşi“ se desfăşoară în cadrul pro­iectului „Culorile Cărţii“ al Biblio­tecii Judeţene şi se adresează tuturor celor pasionaţi de istoria locală. Clubul are întâlniri periodice, care au drept scop  facilitarea creşterii nivelului de informare asupra trecutului oraşului Iaşi, cunoaşterea şi monito­rizarea monumentelor oraşului şi întâlnirea persoanelor cu interese similare.

Comentarii